Viime kesänä nousi Oulujoen kalatiestä ennätyksellisen vähän jalokaloja, vain hieman yli 100 lohta. Myös Oulujoen edustan ammattikalastuksen lohisaaliit ovat viime vuosina laskeneet voimakkaasti.
Kalatien nousijoiden määrä oli pettymys, kun meren ajoverkkokiellon ajateltiin tuovan runsaasti enemmän kalaa jokisuulle ja kalatiehen. Aiempina vuosina lohia on noussut kalatiessä 300-400 kpl luokkaa, vuonna 2007 nousi 269 lohta.
Oulu edustan merialueen eli ns. Oulujoen terminaalikalastusalueen ammattimaisen kalastuksen lohisaalis
Vuosi Kg Kpl
2000 4943 919
2001 4389 1001
2002 3890 810
2003 2764 824
2004 2784 632
2005 2964 537
2006 1052 162
Saalismäärien kehitys on myös koko Oulun läänin alueella ollut laskeva vuosien aikana. Viime kesänä ajoverkkokiellon myötä saalismäärä kääntyi nousuun mutta ei silti yltänyt kuin puoleen parhaan kesän 2004 saaliista. Oulun läänin ammattimaisen kalastuksen lohisaaliit:
Vuosi Kg Kpl
2000 21 905 6 106
2001 30 120 9 010
2002 24 612 6 306
2003 26 667 10 916
2004 52 107 13 478
2005 23 177 5 081
2006 10 684 2 162
2007 11 790 2 695
2008 25 174 6 231
Lähde: Kainuun TE-keskuksen kalatalousyksikkö
Lohensaaliin nopeasti laskeva suunta kertoo karulla tavalla Oulujokisuulle palaavien lohien määrän voimakkaasta laskusta jopa romahduksesta. Vuosien 2007 ja 2008 Oulujokisuun terminaalialueen saalista ei olla eritelty koko läänin saaliista.
Voi kuitenkin sanoa, että todennäköisesti v. 2007 lohisaalis Oulujokisuulla ei ollut suurempi kuin vuonna 2006 eli hyvin kehno. V. 2008 Lohisaalis Oulujoen terminaalialueella ei varmastikaan ole tuplaantunut kuten koko läänin saalis ajoverkkokiellon seurauksena. Siitä kertoo kalatiessä nousevien lohien määrän romahdus. Vaikka 2007 todennäköisesti lohisaalis oli heikko, kuitenkin kalatiestä nousi 276 lohta.
Vapakalastajien saalis Oulujokisuulla on laskenut vuosi vuodelta. Arvion mukaan tällä kaudella vain muutamia kymmeniä lohia on saatu saaliiksi.
Kaikki tuntuu viittaavan siihen, että Oulujoen istutuslohi ei enää juurikaan selviydy hengissä merivaellukseltaan. Ero luonnonpoikasten ja istutuspoikasten hengissä selviytymisessä näyttää yhä vain kasvavan. Tornionjokeen näytti palaavan aiempaa selvästi suurempi määrä lohta ajoverkkokiellon myötä. Epäilemättä myös Oulun läänin rannikolla pyydetystä lohesta muhkea osa on ollut Tornionjoen luonnonlohta. Kuvaavaa on että Tornionjoen 700-800 000 luonnon vaelluspoikasta tuottaa palaavaksi kymmeniä tuhansia lohia. Oulujoen 200 000 istutetusta vaelluspoikasesta näyttää palaavan muutamia satoja! Ero on huikea.
Nykyisen kaltainen käytäntö velvoiteistutuksissa laitospoikasilla näyttää tulleen tiensä päähän. Istutusvelvoitteita täytyy vääjäämättä tarkastella uudelleen.
Kalataloustarkastaja Unto Komulainen Kainuun TE-keskuksesta pitää saalislukuja Oulujoen lohen kannalta hyvin huolestuttavina. Hän pitää lukuja luotettavina. Merikalastajien on edullista antaa todelliset lohisaalisluvut koska ns. hylkeensietopalkkiokorvaukset maksetaan niiden perusteella. Noiden vuosien aikana ammattikalastajien määrä Oulujoen terminaalialueella on hieman laskenut mutta viime vuosina on 6-8 ammattikalastajaa kalastanut lohta alueella.
Komulaisen mukaan Kainuun TE-keskuksessa pidettävässä ammattikalastajarekisterissä on 250 kalastajaa. Rekisteriin kuuluvista kalastajista N. 50 harjoittaa lohenkalastusta. Näistä on ehkä 10-20 kalastajaa, joiden kalastustuloissa lohella on hyvin olennainen merkitys. Komulainen ei usko, että laiton, ns. pimeä pyynti olisi kovin laajaa Oulun edustalla. Kylien vesialueella on ns. harrastuskalastajilla jonkin verran rysäpyyntiä. On kuitenkin vaikea kuvitella, että harrastuskalastajien saalismäärän kehitys poikkeaisi jotenkin olennaisesti ammattikalastuksen saaliista.
Iijoen terminaalialueen lohisaalisluvut ovat myös laskeneet voimakkaasti, joskaan saalismäärä ei ole painunut niin alas kuin Oulujokisuulla.
Komulainen pohtii, onko merialueella jatkuvasti voimistuneella hyljekannalla mikä vaikutus istutuspoikasten selviytymiseen. Tämä jää vain arvailuiden varaan. Syksyinen siian verkkokalastus on ainakin käynyt lähes mahdottomaksi, hylkeet syövät saaliin ja repivät verkot käyttökelvottomiksi.
Marleena Isomaa sai vastikään valmiiksi pro gradu –työnsä: Lohen (Salmo salar L.) ja meritaimenen (Salmo trutta L.) nousu Merikosken kalatiessä vuosina 2004-2007. Nelivuotinen aherrus kalatiestä nousevien lohikalojen parissa tuli näin päätökseen. Hän jatkaa nyt kalatutkijana Helsingissä aiheenaan turskapopulaatioiden muutokset kalastuspaineissa. Mutta ei hän lohiakaan aio unohtaa.
Marleena Isomaa on Oulujoen tyttö, aivan avojalakanen. Ensimmäinen muistikuva Oulujoesta on hänellä, kun aivan pikkuisena onki leikkiongella Tuiran uimarannalla. Myöhemmin alkoi oikeaan onkeen tarttua särkiä ja muita pikkukaloja. Vanhemmat harrastivat retkeilyä ja kalastusta, ja äiti opetti Marleenalle kalan perkuuta jo nelivuotiaana.
Paikalle haastattelukahvilaan osuu sattumalta Marleenan äiti, joka kertoo aina ihmetelleensä tyttärensä kärsivällisyyttä kala-asioissa. Kuinka pikkutyttö elvytti ongella saamaansa pikkuhaukea sydänhieronnalla päästääkseen sen vapaaksi. Juhannuslahna oli hänen välttämättä ongittava perheelle mummolassa Siikajoen Vuoluojalla, kesti sitten vaikka kuinka pitkään. Ei perhonsidonnassakaan tytär hermostunut.
Perhokalastus jäi yläasteiän jälkeen, mutta eiköhän vielä tule takaisin. Oulankajoen tutkimusasemalla opiskelijana ja myöhemmin opettajana hän kalasti sittemmin haukea. Kuhaa hän on edelleenkin pyytänyt jokisuussa Hartaanselällä. Kalat, kalastus ja Oulujoki ovat siis kuuluneet Marleena Isomaan elämään jo pienestä pitäen. Isä jutusteli kuulemiaan tarinoita vapaasta Oulujoesta. Ala-asteella Marleena kirjoitti aineen, kuinka Merikosken voimala pitäisi räjäyttää, jotta lohet pääsisivät nousemaan jokeen!
Marleenan haaveena oli eläinlääkärin ammatti, joka vaihtui sitten biologiaan ja eläinfysiologian opintoihin Oulun yliopistossa. ”Eläinfysiologian opinnoissa piti kiusata eläimiä tieteen nimissä, ja minä halusin enemmän auttaa niitä.” Opinnot saivat uuden suunnan, kun Marleena pääsi kesän harjoittelujaksolle SAP (Salmon Action Plan)-projektiin Kiiminkijoelle. Työ oli lähinnä lohen ja taimenen smolttiseurantaa. Tästä olikin helppo jatkaa tarjottuun graduaiheeseen Merikosken kalatiestä v. 2004.
Gradutyössään Marleena Isomaa on seurannut lohikalojen nousua Merikosken kalatiessä neljän vuoden ajan vv. 2004-2007. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää nykyisten istutusperäisten lohikalojen nousuhalukkuutta, -määriä ja -käyttäytymistä kalatiessä, vaellusesteen poistuttua lähes 60 vuoden tauon jälkeen.
Lohikalojen nousun seurannassa käytettiin apuna Vaki-infrapunakalalaskurin rekisteröimiä tietoja, vedenalaista videokameraa, visuaalista tarkkailua ja myös radiolähettimille merkittujen kalojen telemetriaa. Laskuri sijaitsee kalatien ulostuloaukossa ja on mitoiltaan 50x60cm. Se antaa kalan pituuden ja korkeuden sekä varsin selkeän muodon, josta voidaan hyvin pitkälle päätellä kalalaji osin jopa sukupuoli. Videolta on voitu vielä tarkemmin varmistaa laji ja sukupuoli.
Tutkimuksen neljän vuoden aikana lohia nousi 1142 ja taimenia 356. Nousevien kalojen määrässä havaittiin laskeva trendi vuosien aikana. Ensimmäisen merivuoden kaloja oli 89%. Merikosken kalatiessä havaittu laskeva nousukalojen määrä voi johtua luontaisesta kannanvaihtelusta. Toisaalta lohen poikaskuolevuus näyttää kasvavan merivaelluksella.
Tutkimuksessa verrattiin historiallisten tilastojen perusteella myös luonnontilaisen ja nykyisen Oulujoen lohen nousua, kalojen kokoa sekä määriä. Vertailun perusteella nykyisin jokeen nousee vähemmän usean merivuoden kaloja ja että nousuhuipun ajankohta on siirtynyt myöhemmäksi.
Mielenkiintoinen on tutkimuksen vertailu vapaan Oulujoen aikaisen Merikosken lohipadon tilastoihin. Tuolloin saalismäärät varmasti kertoivat hyvin lohen nousun aikataulun. Pato voitiin ”iskeä” vasta tulvan käännyttyä laskuun. Oulujoella johtuen latvavesien valtavista järvialtaista johtuen tulvahuippu oli vasta kesäkuun puolen välissä jopa jälkeen. Suurten lohien, yli 4 kg, nousu alkoi nopeasti kesäkuun 20. pv jälkeen ja huippu oli heinäkuun parina ensimmäisenä viikkona hiipuen sitten tasaisesti kuun loppua kohden. Kossien, alle 4kg, lohien nousu alkoi heinäkuun loppupuolella ja elokuu oli kossinousun aikaa.
Luonnontilaisessa Oulujoessa lohien ikäjakauma oli hyvin erilainen kuin nykyisessä. Vapaassa joessa 10% nousulohista oli yhden merivuoden lohia, 25 % kahden merivuoden lohia ja 50 % kolmen merivuoden lohia Vastaavasti Oulujokeen nousseet sukukypsät taimenet olivat vähintään kolmen merivuoden kaloja (75,7 %).
”Lohikalojen nousuaika on myöhäisempi, koska joki, sen virtaukset ja olosuhteet ovat luonnottomat, eivät vastaa vapaan joen olosuhteita.” kiteyttää Marleena Isomaa aluksi. Myöskään joen lohi- ja taimenkannat eivät ole enää alkuperäisiä.
Istutettujen lohien on todettu nousevan jokiin villejä lohia myöhemmin. Istutettujen lohikalojen nousun viivästymiselle on esitetty lukuisia syitä, kuten istutettujen kalojen heikompi leimautuminen, heikentynyt kutuajan käyttäytymismalli sekä istukkaiden ja luonnonkalojen väliset geneettiset erot. Vaelluksen viivästymistä voidaan selittää myös lohikaloilla havaitulla nousun hidastumisella tai pysähtymisellä nousuesteen, tässä tapauksessa voimalaitoksen edustalle.
(Kalojen seisahtuessa voimalaitospadon eteen veden virtaukset yleensä ovat heikkenemässä ollen keskikesällä heikoimmillaan ja vesi lämpenee nopeasti. Nousuhalut ilmeisesti hyytyvät? PJ)
Nousun ajoittuminen on ympäristötekijöiden lisäksi myös kalojen perimän säätelemää, jolloin Oulujoen lohen nousun viivästymisen selityksenä voidaan pitää myös sitä, että nykyiseen istutuskantaan on valikoitunut emokaloiksi myöhään nousevia kaloja. Nousun liiallinen myöhästyminen voi olla kuitenkin haitallista, mikäli kalat eivät ehdi kutualueille ennen kutuajan alkamista, vaan joutuvat kutemaan poikastuotannon kannalta epäedullisiin paikkoihin tai kalat eivät kude lainkaan.
Oulujoen lohet suuntaavat ensin Perämeren pohjukkaan asti, ennen kääntymistä takaisin Oulujoen suuntaan. Tämä on osaltaan selittänyt myös vapaan Oulujoen muita jokia hieman myöhempää lohennousua.
Nykyisen lohen nousu painottuu elo-syyskuulle, eli ajanjaksolle jolloin virtaamaolosuhteet vastaavat entisen Oulujoen lohikalojen nousuhuipun virtaamia. Näiden asioiden valossa Oulujoen lohikalojen nousua ei voida pitää viivästyneenä, vaan noudattavan virtaamien osalta samanlaista trendiä kuin luonnontilaisessa Oulujoessa. Tämä viittaisi siihen että Oulujoen lohen nousun viivästyminen johtuu enemmän virtaamassa kuin kalojen perimässä tapahtuneista muutoksista.
Viljelyperäisten lohien on todettu saavuttavan usein sukukypsyyden jo ensimmäisen merivuoden jälkeen, mikä voi selittää nuorempien kalojen suurempaa osuutta Oulujokeen nousevissa lohikaloissa.
Kookkaat kalat suosivat suurempia virrannopeuksia, joten ne saattavat pysytellä voimalan turbiinivirrassa, eivätkä tästä syystä hakeudu yhtä aktiivisesti kalatiehen. Turbiinivirrassa pysyttelemistä on selitetty myös sillä, että voimalan läpi kulkeneet mereen pyrkivät vaelluspoikaset eli smoltit leimautuvat kyseiseen vaellusreittiin, jonka seurauksena aikuiset kalat pyrkivät turbiinivirran kautta takaisin jokeen, kalatiehen sijasta.
Emme tiedä, miten paljon ja minkä kokoisia lohia saapuu jokisuulle. Tämä on todellinen ongelma. (Asiaa yritettiin kartoittaa muuan vuosi sitten. Tavoitteena oli pyydystää merkittäväksi riittävästi lohia jokisuulta. Näitä ei kuitenkaan syystä tai toisesta saatu lähimainkaan riittävästi edustavaksi otokseksi. PJ)
Kemijoen kalatiessä usean merivuoden lohet eivät nousseet kalatiehen, ennen kuin sen virtaamaolosuhteita ja kalatien suuaukon houkuttelevuutta parannettiin.
Lohen vaelluspoikasista istutetaan vuosittain 200 000 kpl ja niistä laitetaan 2/3 jokisuulle, käytännössä mereen ja 1/3 Montan kalanviljelylaitoksesta. lohta. Taimenenpoikasia istutetaan 100 000 kpl.
Telemetriaseurannssa todettiin, että osa lohikaloista ei nouse lainkaan ylös jokisuiston alueelta tai kalatiehen asti. Suistoon jäävät lohikalat saattavat kuulua siihen 2/3:aan istutettavista kaloista, jotka eivät voimakkaan istutuspaikkaan leimautumisen vuoksi hakeudu ylävirtaan. Vastaavasti kalatiestä ylös nousseiden lohikalojen on todettu uivan lähes suoraan Muhokselle. Nämä todennäköisesti kuuluvat Montasta istutettuun kolmannekseen. Kuitenkin suuria kaloja nousee, jopa 15-kiloinen lohi mahtuu nousemaan kalatiestä.
(Lienevätkö sitten isot kalat herkempiä luonnottomille olosuhteille? Tänä kesänä kuitenkin näyttää, että useamman merivuoden kalojen osuus on aiempaa suurempi. 25.8. mennessä 71 lohta oli noussut, 11 kpl 7-9-kiloisia jopa yksi 11-kiloinen. Lisäksi 3,5-5,5 kg lohia on noussut kuusi, joista suurin osa liene toisen merivuoden kaloja. Jopa viidennes ellei lähes neljännes näyttäisi olevan vähintään toisen merivuoden kaloja aiemman 10% sijasta. PJ)
Syksyllä veden lämpötilaan sidoksissa olevan kutuajankohdan lähestymisen on todettu lisäävän kalojen vaellusaktiivisuutta. Tämä selittää myös Merikosken kalatiellä tehtyjä havaintoja lohikalojen nousun aktivoitumisesta, viimeistään syyskuun puolivälin jälkeen.
Seurannassa havaittiin, että lohikalat pysähtyivät keskimäärin vuorokaudeksi kalatien viimeiselle ylätasanteelle, ennen siirtymistä laskurilaitteen läpi jokeen. Voi olla, että nousuhuipun aikana alempaa nousevat kalat ajavat, tai edellä menevät houkuttelevat toisia kaloja eteenpäin.
Lohen ja taimenen nousun on todettu etenevän joessa kolmessa tai kahdessa vaiheessa, joita ovat (1) aktiivisen vaellusvaiheen eteneminen, (2) passiivinen odotus- tai levähdysvaihe ja (3) ylä – ja alavirtaan liikkumista sisältävä etsintävaihe.
Kaikki ylätasanteella havaitut nousukalat menivät kuitenkin laskurilaitteen lävitse jokeen, ennemmin tai myöhemmin. Neljän vuoden aikana havaittiin vain yksi lohi, joka peruutti laskurilaitteen suuaukolta takaisin portaaseen eikä mennyt jokeen.
Marleena Isomaa pitää havaintoja nousevista kaloista varsin luotettavana. Laskurissa on vaikeaa joskus erottaa etenkin suuri taimen ja lohi toisistaan. (Sehän on hankalaa joskus kalamiehellekin rannalla. PJ). Tästä syystä vedenalainen videokamera oli useimmiten ehdoton varmojen havaintojen saamiseksi. Kaikkina tutkimusvuosina todettiin joitain kymmeniä (n. 20-30 nousukalaa/tutkimusjakso) laskurilaitteelle rekisteröityneitä kaloja, joita ei pystytty määrittämään luotettavasti - liian hitaasti tai nopeasti. Lohen ja taimenen nousukäyttäytyminen oli yhdenmukainen, niitä ei pääosin eritelty.
Tänä vuonna videokamera on ollut pois mutta laskurin lisäksi täydentävää tietoa on saatu nettikamerasta, joten tämänkin vuoden nousijalukuja, lajia ja sukupuolta Isomaa pitää varsin luotettavana. Rekisteröintilaitteena laskurin sijainti on optimaalinen nykyisellä paikallaan mutta sijoittamalla toinen laskuri alakalatiehen voitaisiin saada tärkeää lisätietoa.
Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään ympäristötekijöiden mm. virtaama, veden lämpötila, ohijuoksutukset, vuorokauden aika, valo ja tuuli. Tutkimuksissa ei todettu kovin selkeää tilastollisesti merkitsevää vastetta ympäristöolosuhteiden ja nousukalamäärien välillä. Graafinen tarkastelu osoitti kuitenkin lohen ja taimenen nousuhuipun ajoittuvan selkeiden virtaamamuutosten yhteyteen, sekä veden lämpötilan laskiessa 16˚C tuntumaan. Kunakin vuonna lohikalojen jokeen nousua edeltää virtaaman hetkellinen kasvu ja lämpötilan laskeminen pysyvästi + 20˚C:n alle. Nousuhuiput ajoittuvat kaikkina vuosina veden lämpötilan laskettua + 16˚C:n tuntumaan tai alapuolelle.
Syksyn myötä virtaamat voimalaitosten läpi yleensä kasvavat ja tämä on varmasti tärkeä tekijä nousun käynnistymiseen. Nousuhuippu painottui yleisesti syyskuulle, lukuun ottamatta sateista vuotta 2004, jolloin paras nousukuukausi oli elokuu. Oulujoessa lohikalojen nousu oli aktiivista myös kohtuullisten ohijuoksutusten aikana ja kaloja nousi patoaltaaseen jopa vanhan jokiuoman kautta kauneuspatojen kautta.
Tulosten mukaan kaloja nousi eniten etelätuulilla ja kovemmilla tuulennopeuksilla, mikä vastasi myös odotettuja tuloksia.
Lohen luonnonkierrossa on tärkeää on, että alas vaeltavat smoltit selviytyvät hengissä mereen, etenkin uidessaan voimalaitosturbiinien läpi. Merikosken voimalassa on Kaplan-mallin turbiinit, joista smoltit eli vaelluspoikaset selvitytyvät yleensä varsin hyvin. Poikastappioksi on arvioitu eri tutkimuksissa 7-14%. Viitettä on jopa vähäisemmästäkin kuolleisuudesta.
Istutusten aikaisella veden lämpötilalla näyttää olevan hyvin suuri merkitys. Montasta vapautettujen smolttien selviytymisprosentti vaihteli 40-95%:iin riippuen veden lämpötilasta. 5-asteisessa vedessä kuolleisuus oli korkein ja 9-asteisessa mitätön. Haukien ja muiden petokalojen saalistus eli predaatio on merkittävä kuolleisuuden lisääjä.
(Lieneekö se kuitenkin toisaalta osa luonnonvalintaa ja karaisee hengissä selviytyneitä merielämää varten? PJ)
Viljeltyjen lohikalojen eloonjäämisen on todettu olevan luonnonkaloja heikompi. Siiran ym. (2006) tutkimuksissa viljeltyjen lohien selviytyminen merivaellukselta kudulle arvioitiin olevan noin 2,5 - 4,5 kertaa alhaisempi kuin villien lohien kohdalla.
Meritaimenet jäävät erityisen alttiiksi rannikkokalastuksen vaikutuksille vaeltaessaan syönnösvaelluksella rannikon myötäisesti 100-200 km säteellä istutuspaikastaan ja vieraillessa loppusyksyisin myös jokisuissa.
Merikosken kalatietä suunniteltaessa on pyritty ottamaan oppia Isohaaran ja muista kalateistä. Mystiikkaa liittyy kuitenkin kalatien toimintaan kuten lohen käyttäytymiseen yleensä. Joskus kuitenkin hyvin rakennetut tai helposti noustavat kalatiet eivät jostain selittämättömästä syystä houkuta kaloja nousemaan kalatiessä. Joissain tapauksissa itse kalatien on todettu olevan nousueste tai kalojen nousua hidastava tekijä.
Tutkimusten mukaan kalatien houkutusvirraksi riittää 3% koko voimalan virtaamamäärästä ja Merikosken kalatien houkutusvirrat (aputurbiinikanava 4 m/s², nippu-uittokanava n. 2 m/s²) ovat tutkimusten mukaan optimaalisia.
Oulujokeen nousi vuosittain keskimäärin 330 lohta ja 100 taimenta. Kyseistä nousumäärää voidaan pitää hyvänä, verrattaessa esimerkiksi Kemijoen kalatien lohimääriin (359 lohta/v) missä lohien istutusmäärät ovat lähes kolminkertaiset Oulujokeen verrattuna, tai Uumajajokeen, jossa istutetut lohet eivät merkintäkokeen perusteella nousseet lainkaan kalatiehen.
Tutkija Marleena Isomaa on saattanut todeta tutkimuksen johtopäätöksinä, että Oulujoen nykyiset lohikalat ovat osoittaneet selkeää nousuhalukkuutta kalatien kautta ylemmäksi jokeen. Merikosken kalatie soveltuu lohikalojen nousureitiksi ja sen voidaan sanoa toimivan vähintäänkin kohtalaisesti. Lopullisen arvion antamista vaikeuttaa se, että ei tiedetä todellista jokisuuhun jäävien ja kalatiehen hakeutuvien lohikalojen lukumäärää.
Joka tapauksessa Merikosken voimalan ohitse on noussut satoja lohikaloja, parantaen näin voimalan yläpuolisen alueen virkistyskalastusarvoa ja todistaen samalla että lohikalat saadaan nousemaan vaellusesteiden ohitse oikein rakennetuilla kalateillä.
Tutkija Marleena Isomaan näkemys on, että mikäli jokeen nousevien lohikalojen määrää halutaan kasvattaa, tulisi myös istutuskäytännön muuttamista harkita. Kalojen nousuvietti olisi epäilemättä voimakkaampi, jos ne jokisuun sijasta istutettaisiin ylemmäksi pääuomaan ja sivujokiin. Istutusajankohtaan ja veden lämpötilaan tulisi kiinnittää huomiota smolttien vaelluskokeiden radikaalien tulosten vuoksi.
Tärkeää on tietenkin se, että mereltä yleensä palaa jokisuulle lohia. Lisääntyvä lohen poikasvaiheen jälkeinen kuolleisuus merellä huolestuttaa. (Jokisuulle näyttää palaavan vuosi vuodelta vähemmän lohia ainakin vapakalastajien saaliista päätellen. PJ)
Marleena Isomaa miettii kysymystä. Lohen ja taimenen jonkinasteinen luonnonkierto on luonnollisesti tavoitteena. Oulujoella on kuitenkin hankala päästä laajaan luonnonkiertoon ja näin todistaa kalateiden toiminnan täysi kalataloudellinen merkitys. Suuriin luonnonpoikasmääriin on vaikea päästä nopeasti. Tämä edellyttäisi laajoja luonnontilaisia alueita joella. On edettävä kärsivällisesti, rakentaa kalateitä, kunnostaa poikastuotantoalueita, istuttaa enemmän poikasia jokialueille. Tulokset nähdään vähitellen. Pienelläkin lohen ja taimenen luonnonkierrolla Oulujoella on tärkeä merkitys uhanalaisille lajeille.
Voi, olla Iijoella saataisiin paremmin ja nopeammin todisteita kalaportaan toiminnasta laajan luonnonkierron käynnistämiseksi. Siellä on laajoja poikastuotantoalueita, jonne on jo pidempään istutettu suuria määriä jokipoikasia, joilla pitäisi olla nousuviettiä. Kalatutkijan mieli olisi palanut Iijoen vaelluskalaprojektiin mutta Helsingissä tarjottiin mielenkiintoista tutkimustehtävää ja rahoitusta turskapopulaatioiden muutosten parissa.
Jos suurempi osa lohista leimautetaan ylemmäksi, esim. 50% poikasta, epäilemättä nousuvietti voimistuisi. Toisaalta predaatioriski kasvaa. Nyt tänä kesänä pitäisi olla nousemassa ensimmäisiä jokeen leimautettuja poikasia. Muhosjokeen ja muuallekin laitettiin kolmisen vuotta sitten jokipoikasia, joiden havaittiin selviytyvän hengissä joessa. Niiden pitäisi olla leimautuneita sivujokiin, ja se saattaisi jopa näkyä lohen nousussa. (mm. Kutujoesta lähti liikkeella n. 2000 vaelluspoikasta alaspäin toissa keväänä). Muutaman vuoden kuluessa kenties alamme nähdä näiden jokipoikasistutusten ja elinympäristökunnostusten (mm. Muhosjoki, Laukka, Konttisaari) tuloksia.
Marleena Isomaa on ollut tämän kesän esittelemässä kalatietä yleisölle Oulun Energian palveluksessa. Ihmiset kommentoineet kalatietä hyvin positiivisesti. Monet ovat sanoneet, että vuosikymmeniä on asiaa jankattu, eikä siihen olla uskottu, että kalatie tullaan tekemään. Nyt kuitenkin kalatie on siinä, ja lohi nousee! Eipä juuri ole kuulunut mielipiteitä rahojen haaskaamisesta, ei ainakaan nuoremmilta ihmisiltä.
Joku vanhempi mies on tuumannut, että paljonko tulee kilohintaa kalaporraskalalle. Sitä voi miettiä mutta kannattaa muistaa, että joen voimalla on jauhettu sähköä ja rahaa 60 vuotta.
Tänä kesänä on jonkin verran ärhennelty, kun lohi ei kesä-heinäkuulla noussut jokeen. ”Sanoin, että olen huolissani vasta, jos elo-syyskuussa ei lohi nouse.”
Marleena Isomaa pohtii kokemuksiaan tutkimusprojektista: ”Alkuun minulla oli epäilyjä, on Oulujoen lohikannalla enää nousuviettiä tai kutuviettiä, mutta on selvästi käynyt ilmi, että viettiä on säilynyt, ei ole hävinnyt. Kutukäyttäytymistä on jopa voitu havaita joella, ja kutemista on todettu kalatiessä ja Muhoksella.”
”Tämä vaelluskalojen palautushanke on luonut uskoa siihen, että radikaalienkin virheiden jälkeen on mahdollista korjata tilannetta. Vaikka kalatie on lähes 60 v liian myöhään rakennettu, on paljon parempi kuin jos sitä ei ollenkaan olisi rakennettu.”
”On ollut hienoa olla mukana projektissa. Aiemmin en uskonut, että kalaporras rakennetaan. Nyt olen nähnyt sen, että kalatie toimii, ja lohi voi nousta, niin ettei patoa tarvitse räjäyttää!” nauraa Marleena Isomaa heleästi, kun muistelee alakoulussa kirjoittamaansa ainetta.
Haastatteli Pekka Jurvelin (suluissa välikommentit PJ)
Haastateltavana Pohjois-Pohjanmaan ympäristöpäällikkö Ismo Karhu
1) Mistä syntyi ajatus ottaa juuri JOKI 12. ympäristötietoisuuden teemavuoden aiheeksi?
Jokilaaksot ovat perinteinen osa Pohjois-Pohjanmaata, ja asutus keskittyy edelleen jokivarsille. Siksi ne valittiin teemavuoden aiheeksi.
2) Teemavuoden toimijoita vaikuttaa olevan valtavasti (ProAgriasta Oulun hiippakuntaan). Miten on mahdollista koota yhteen näin suuri joukko toimijoita? Ovatko kaikki toimijat lähteneet mukaan teemavuoden toteutukseen?
Ympäristötietoisuustoiminnassa on aina ollut mukana suuri joukko maakunnan viranomaisia ja kehittämisorganisaatioita. Osallistumisinto vaihtelee kunkin vuoden aiheesta riippuen - Elävä joki on osoittautunut aiheeksi, joka innostaa monia.
3) Millaisia suunnitelmia eri toimijoilla teemavuoden toteuttamiseksi on?
Käytännössä teemavuosi on aiheen monipuolista esillä pitämistä, tapahtumia jokivarsilla ja valokuvakilpailua. Yleisöä vetäviä tulevat olemaan ainakin melontatapahtumat; niitä järjestetään mm. Pyhäjoelle ja Kiiminkijoelle.
4) Miten teemavuodesta tiedotetaan yleisölle?
Suuri yleisö tavoitetaan paikallislehdistön kautta. Muutamia juttuja on jo ilmestynyt, ja varsinainen tehoviestintä tapahtuu toukokuun lopussa, jolloin jokilaaksoittaiset valokuvakilpailut julistetaan. Liiton ja monien muiden tahojen www.sivuilla annetaan Elävä joki -informaatiota.
5) Millaisia tuloksia teemavuodelta odotetaan?
Pitkän tähtäimen päätavoitteena on jokilaaksojen ympäristöarvostuksen kohoaminen, mikä lisäisi ympäristön vaalimista ja jokilaaksojen kehittymistä yleensäkin. Liiton kannalta on hyvin mielenkiintoista nähdä, mitkä asiat painottuvat kussakin jokilaaksossa; ehkäpä saamme jokilaaksojen "persoonallisuusprofiilit", ja niistä voisi olla hyötyä maakuntaliiton työlle. Kaikille mukana oleville toimijoille teemavuosi antaa mahdollisuuksia "lähestyä" jokilaaksoja omalla työsarallaan.
6) Kullakin toimijalla näyttää olevan laajoja suunnitelmia. Onko tarkoitus toteuttaa suunnitelmat kuluvan vuoden aikana? Onko tarkoitus, että hankkeesta jää jotakin pysyvää? Miten taataan teemavuoden aikana mahdollisten luotujen toimintojen jatkuvuus ja pysyvyys?
Pysyvyys tulee parhaiten niin, että teemavuosi nostaa esille sellaisia asioita ja arvoja, jotka jäävät ihmisten mieleen pitkäksi aikaa ja vaikuttavat siihen miten jokilaaksoissa eletään ja toimitaan tulevaisuudessa. Myös Pohjois-Pohjanmaan liitto voi viedä esille tulleita asioita maakunnallisiin pitkän tähtäimen suunnitelmiin. Sama koskee muitakin mukana olevia toimijoita.
7) Miten mahdolliset hankkeet rahoitetaan?
Käytännössä rahoitukseen osallistuvat kaikki tapahtumajärjestäjät osaltaan. Kenellekään ei näin tule raskaita kustannuksia, mutta kokonaispanos muodostuu aikamoiseksi.
8) Miten jokivarren asukkaat saadaan mukaan teemavuoden toteutukseen?
Tapahtumat pyritään tekemään yleisöä kiinnostaviksi. Samoin valokuvakilpailu on nimenomaan asukkaille suunnattu.
9) Mitä yksittäinen jokivarren asukas voi tehdä teemavuoden onnistumiseksi?
Osallistumalla innolla tapahtumiin ja valokuvakilpailuihin. Myös kaikki palaute (esim. Pohjois-Pohjanmaan liiton www.sivulle) on tervetullutta ja rakentaa vuotta.
10) Kootaanko teemavuoden tulokset yhteen? Miten niistä tiedotetaan?
Vuoden lopussa tehdään yhteenveto. Se tulee nähtäville liiton www.sivuille ja lähetetään kaikille toimijoille.
Ismo Karhu ja joki
11) Mikä on sinun henkilökohtainen suhteesi jokeen? Mitä joki sinulle merkitsee? Mikä on kotijokesi?
Minulla on hyvin läheinen suhde virtavesiin. Se on syntynyt tammukkapuroilla kalastellessa. Mielestäni jokivarsilla Suomen luonto on kaikkein rikkaimmillaan: pienipiirteistä maisemaa ja runsasta eläinmaailmaa. Kun kalastellessa hiljaa liikuskelet, pääset hyvin lähelle kaikkea sitä. Kun omaa kotijokea kysytään, ei vastausta tarvitse miettiä. Olen lähtöisin Kiiminkijoen latvoilta, Puolangan vaaramaisemista, Kiimingin kunnassa olen asunut kolmekymmentä vuotta ja mökkipaikkaa pidän Kiiminkijoen puolivälissä, Koirakoskella. Sanoisin, että melko lähellä on hetki, jolloin alan ymmärtää Kiiminkijoen ajatukset…
12) Mitä odotat teemavuodelta?
Päästä näkemään, mitä joki merkitsee pohjoispohjalaisille tänä päivänä.
Oulun Energia on lupauksensa mukaan avannut kalatien vapuksi ja kalatien tilannetta ja kalojen nousua pääsee jo nyt seuraamaan reaaliaikaisista kuvista kalatieltä. Edessä on mielenkiintoinen kesä. Ajoverkkokalastus on kielletty. Se voisi mahdollistaa suurempien lohijoukkojen nousun pohjoisiin kotijokiinsa. Toisaalta rannikkokalastuksen rajoituksia on puretta ja lohikannan tila näyttää heikkenevän, lohen määrä Itämeressa kaikkiaan vähentyvän. Monia uusia uhkia kuten kampamaneetti ja ilmaston lämpeneminen on olemassa. Mutta toivomme hyvää lohikesää.
Meritaimenta on näyttänyt olevan niukahkosti Merikosken alla. Meritaimen nousee yleensä kalatiessä ensimmäisena. Odotamme jännityksellä ensimmäisen meritaimenen näkymistä kuvissa.
Atlantin valtamerellä merilohia ei saalisteta, pyynti tapahtuu - jos siihen on kestävän käytön perusteita - joissa. Tämä on kokonaistaloudellisesti edullisinta. Näin pitäisi olla koko Itämerelläkin, onhan jokikalastuksessa kilokohtainen, aluetaloudellinen tuotto 30-kertainen verrattuna lohikilon kalastajahintaan (3,80€).
Lohikantaa verottavat monet muutkin tekijät kuin kalastajat ja hylkeet. M74 oireyhtymä (uusi nimi: oksidatiivinen stressi) alentaa luonnonlohen poikastuottoa. Sen merkitys on jälleen nousussa. Lohi-istukkaat, joita voimayhtiöt tuottavat, ovat todella heikkolaatuisia. Kaiken tämän lisäksi kummankin ryhmän smoltit pysyvät heikosti hengissä mereen jouduttuaan. Miksi, sitä ei tiedetä. Tuskallisen kiusallista.
Ajoverkkokalastus Itämerellä kiellettiin vuoden alusta lukien, mutta pyyntiverkkoja ei hävitetty. Laiton kalastus rehottaa erityisesti eteläisellä Itämerellä. EU:n kalastuskomissaarikin jo hermostui.
Pyyntikiintiöjärjestelmä on ollut täysin älytön. Jos kaikki meressä syönnöksellä olevat aikuiset lohet olisi pyydetty, niin kiintiö ei olisi vielä täyttynyt.
Ei ihme, että merentutkimusneuvosto ICES tarjosi lohiasetukseen ensiavuksi varovaisuusperiaatetta. Simojokeenkin noussut lohimäärä oli ehtinyt jo romahtaa kymmenesosaan muutaman vuoden takaisesta tilanteesta.
Ruotsalainen kansanpuolue ilmoitti politiikakseen, että merilohen meripyyntiä tulee jatkaa vaikka kanta pienenisi (ei kuitenkaan "olennaisesti"). Muu hallitus oli onneksi toista mieltä. Se halusi noudattaa hallitusohjelmaa, jonka mukaan tulee pyrkiä mahdollisimman suuren luonnonlohen poikastuotantoon kutujoissa. Tästä ristiriitatilanteesta ei selvitty muuten kuin voimasuhteet hallituksessa mittaamalla. RKP:tä lukuun ottamatta hallitus oli varovaisuusperiaatteen kannalla. Uudella lohiasetuksella rajoitetaankin merilohen meripyyntiä, mikä on nyt ainoa järkevä vaihtoehto. Ratkaisevan tärkeää on, että suurikokoiset naaraslohet pääsevät mahdollisimman täysilukuisesti nousemaan kutujokiin. Ne takaavat lähtökohtaisesti kannan uusiutumisen. Nämä naaraat saapuvat syönnösvaellukseltaan jokisuille ensimmäisinä, siksi pyyntirajoituksen päättymisajankohdalla on kussakin kalastusvyöhykkeessä erityistä merkitystä. Nyt tarvitaan kunnollinen valvonta meri- ja jokialueille, jotta laittomuuksiin ei sorruttaisi.
Kuka voitti suuren lohisodan vuosimallia 2008?
Toivottavasti luonnonlohi!
Erkki Pullianen, Vihreän liiton blogissa 31.3.08
Kainuun kuudes kirjallisuuspalkinto luovutettiin Kalevalan päivänä Kaukametsän Kalevala-juhlassa historian dosentti Reijo Heikkiselle hänen uusimmasta Kainuu-aiheisesta tietokirjastaan Avara Oulujärvi (2007). Teos tarkastelee järveä monista näkökulmista, järven synnystä ja geologiasta pilkkionginnan SM-kisoihin vuonna 2007. Teoksen pohjana ovat Heikkisen edeltävät Oulujärvi-kirjat, joiden tietoja hän on päivittänyt.
'Oulujärvellä on rantaviivaa 520 km. Kainuu on Belgian kokoinen alue ja siten suuri tutkittavaksi. Nykyisin tunnen tienoon paremmin kuin moni syntyperäinen kainuulainen', kuvailee Oulusta kotoisin, mutta jo 30 vuotta Kajaanissa asunut Heikkinen työsarkaansa. Oulujärveä ja Kainuuta ei juurikaan ole tutkittu, ja muita tutkijoita alueella on vain kourallinen.
Heikkisen Oulujärveä käsittelevien kirjojen lähtökohtana on ympäristöhistoria ja vesistöä tarkastellaan useista näkökulmista geologiasta kultuurihistoriaan.
'En ole muilla nähnyt järvien historiaan liittyvää lähestymistapaa. Suurin osa tutkijoista asuu Helsingissä, jossa tutkitaan viemärilaitosta, ilmansaasteita ja kaatopaikkoja', Heikkinen pohtii. Vaikka järvet ovat olleet tärkeitä asuinmiljöönä, niitä on kuvattu vain luontokirjoissa, Oulujärveä tyypillisesti Paltaniemeltä. Heikkinen kuvailee Oulujärveä toimintamiljööksi, jonka erikoisuutena ovat olleet tervasoudut Ouluun. 'Oulujärvellä on paljon maisemia, joita ei ole kuvattu. Suuret selät avautuvat harvoista paikoista', Heikkinen sanoo ja jatkaa: 'Järvi on niin suuri, että moni tuntee vain 5 - 10 kilometriä lähivesiä.'
Kainuun kuudennen kirjallisuuspalkinnon raadin muodostavat Eero Marttinen, Eila Parviainen ja Eine Syvävirta. Perusteluna palkinnon myöntämiselle on teoksen yhteiskunnallinen merkittävyys ja laaja-alaisuus, joka käsittelee niin luontoa kuin kulttuuria. Teos kattaa Oulujärven historiaa kivikaudelta asti. Teoksesta välittyy asiantuntevuus ja kotiseuturakkaus. Myös teoksen piirrokset ja valokuvat, jotka Heikkinen on pääosin itse ottanut, tukevat tulkintaa. Heikkinen on Kainuuta ja sen historiaa tallentanut tuottelias tekijä.
Kainuun Sanomat 29.2.2008.
Lohi ja muut vaelluskalat katosivat Oulujoesta lähes 60 vuotta sitten, kun vapaasti virrannut joki kahlittiin. Vain hippunen alkuperäistä Oulujoen lohta on säilynyt laitoksessa ylläpidettävässä emokalastossa. Jo muutaman vuoden ajan vaelluskalat ovat päässeet Merikosken kalatien kautta Muhokselle ja alajuoksun sivujokiin. Tämä on herättänyt toiveita lohen saamisesta myös ylemmäksi jokivarteen. Viime vuoden lopussa päättyi Euregio Karelia naapuruusohjelman hanke, jossa tarkasteltiin Oulujoen edellytyksia vaelluskalajoeksi sekä keinoja vaelluksen toteuttamiseksi. Työhön osallistui suuri joukko eri alojen koti- ja ulkomaisia asiantuntijoita.
On selvä, että voimalaitoskäytössä oleva pääuoma ei ole lisääntymisen ja poikasten kannalta paras mahdollinen ympäristö. Virtaaman säätelyn vuoksi virtaus loppuu ajoittain kokonaan parhaiden virtapaikkojen, rantojen ja karikoiden, läheisyydessä. Lisäksi pohjan kovuus haittaa mädin ja poikasten selviytymistä. Sen sijaan sivujoet tarjoavat jo nykyisellään noin 50 hehtaaria lohelle ja taimenelle soveltuvia elinalueita. Ne voisivat tuottaa jopa 15 000 merivaellukselle lähtevää poikasta. Lohen ja taimenen poikasia on istutettu parin vuoden ajan Oulujoen sivujokiin. Ne ovat menestyneet vähintään kohtuullisesti kaikissa sivujoissa. Kutujoesta lähti keväällä 2007 vaellukselle arvioilta noin 1700 lohen smolttia. Myönteiset tulokset puoltavat jatkamaan kotiutusistutuksia sivujokiin, joissa harjus ja paikoitellen taimen lisääntyvät jo nyt. Istutuskäytännön muuttaminen voisi lisätä jokeen hakeutuvien lohien määrää huomattavasti. Myös virtavesien kunnostuksia tarvitaan. Konttisaaressa selvitetään parhaillaan kutusoraikon ja poikaskivikon pysyvyyttä ja kykyä tuottaa vaelluskykyisiä lohenpoikasia säännöstellyssä joessa. Sivujoista kunnostuksia on tehty Kutu- ja Muhosjoella ja Utosjoelle on laadittu kunnostussuunnitelma. Sanginjoella päähuomio on jatkossa happamuuden torjunnassa ja virtaamien tasaamisessa. Keskeinen tulevaisuuden haaste on vedenlaatuongelmien vaivaamissa sivujoissa maa-, metsä- ja turvetalouden vesiensuojelun tuntuva tehostaminen.
Kalateiden rakentamiseksi Oulujoen voimalaitospatoihin löytyy useita vaihtoehtoja. Ylisiirto voi tulla kyseeseen tiettyjen patojen ohittamisessa ja suositeltavaa se on etenkin vaelluskalojen palauttamisen alkuvaiheessa. Vaihtelevien kalatieratkaisujen käyttö eri padoilla lisäisi koko alueen kiinnostavuutta varsinkin, jos kullakin kohteella valittavien ratkaisujen ympärille kehitettäisiin niitä tukevia muita käyttömuotoja. Oulujoelle suunnittelijat päätyivät suosittelemaan luonnonmukaisia ohitusuomia silloin, kun se on mahdollista, koska näin saadaan kulkureitin lisäksi lisääntymis- ja poikastuotantoalueita. Mikäli kaikille voimalaitoksille toteutettaisiin ohitusuomat, saataisiin vuosittain parhaimmilllaan pari tuhatta vaellusppoikasta lisää merivaellukselle. Alasvaelluksen aikainen kuolevuus ei kokemusten perusteella ole ongelma Oulujoen pääuoman laitoksilla. Utosjoesta vaeltamaan lähteneet kalat tulee kuitenkin ohjata laskeutumaan turvallistä reitti Ala-Utoksen voimalaitoksen ohi. Oulujoen kalatiet voitaisiin toteuttaa Merikosken tapaan vapaaehtoisena hankkeena, jolloin kalatien rakentaminen ei vaikuttaisi suoraan voimassa oleviin kalatalousvelvoitteisiin. Käyttöoikeuksista kalateiden tarvitsemiin alueisiin ja vedenjuoksutuksesta kalatiessä tulisi sopia voimayhtiön kanssa. Kalatiet voitaisiin toteuttaa myös muuttamalla voimayhtiön kalatalousvelvoitteita tai muuttamalla nykyiset velvoitteet kalatievelvoitteeksi. Nämä vaihtoehdot ovat huomattavasti työläämpiä kuin kalateiden toteuttaminen vapaaehtoisena hankkeena. Kunnostukset sekä vaellusyhteyden palauttaminen ovat keskeinen osa koko alueen kehittämistä. Kalateiden toteutusta varten tulee perustaa käytännön organisaatio, joka on riittävän pysyvä ja oikeustoimikelpoinen. Sitoutuminen vaelluskalan palauttamisen tavoitteisiin vaatii pitkäjänteistä työtä, koordinaatiota ja kokonaisvaltaista näkemystä.
Oulujoella käynnissä olevat ja uudet kehittämissuunnitelmat edistävät vaelluskalan palauttamiseen liittyvien tavoitteiden saavuttamista. Päätavoitteena tulee olla kalastuksen mahdollistaminen patojen yläpuolisilla alueilla, mikä lisää tuloja jokivareen kuntiin. Luonnonlisääntyminen olisi lisäarvo, jolla mahdollistettaisiin vähitellen Oulujokeen leimautuneen kannan syntyminen, ja joka toisi vaelluskaloja kalateiden käyttäjiksi. Kalastus ei saa olla ristiriidassa velluskalojen palauttamistavoitteiden kanssa. Kalastuksen järjestelyihin onkin Oulujoella kiinnitettävä erityistä huomiota. Lisäksi tarvitaan vaellukalojen palauttamista laajemmin tukevia merialuetta koskevia kansallisia ja kansainvälisiä päätöksiä.
Nyt valmistuneen perusteellisen selvityksen tuloksia tulisi pikimmiten hyödyntää Oulu-Kajaani -kehittämisvyöhykkeen kärkihankkeena. Vaelluskalojen palauttaminen ja lohijoen rakentaminen parantaa joen statusta ja ekolopgista tilaa, mikä lisää joen virkistyskäyttöarvoa ja matkailullista vetovoimaa. Vaellukalojen palauttamisella on mahdollista nostaa koko jokivarren imagoa ja tiivistää yhteistyötä yheisen joen parhaaksi. Oulujoki voisi toimia mallina ja esimerkkinä muillekin entisille lohijoille.
Kirjoittajat Eero Merilä ja Anne Laine , työskentelevät Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksessa ja ovat olleet vetämässä Lohen palauttaminen Oulu- ja Lososinkajokiin hanketta.
Julkaistu Kalevan Alakerta -palstalla 23.1.2008
Olimme Eero Juntusen kanssa Ouluun tehdyllä kuhmolaisten opettajien järjestämällä teatterimatkalla. Kävimme katsomassa Populäärimusiikkia Vittulajänkältä ja pohdimme siinä tulomatkalla, voitaisiinko tehdä jotakin yhteistyötä teatterin alalta. Eero kertoi mielensä päällä jo pitkään olleesta haaveesta, joka liittyisi jollakin tavalla vesistöjen valjastamiseen - erityisesti Oulujoen vesistö olisi kohteena. Ja jos vielä tarkennetaan, Seitenoikean seutu Hyrynsalmella. Asia jäi silloin niin sanotusti hautumaan, mutta eräänä syyspäivänä Eero soitti minulle ja pyysi mukaansa käymään mummulassaan Väärälän talossa Seitenoikeaan liittyvän Vääränkosken rannalla. Tapasimme siellä hänen sukuaan, ja tein Kainuun Sanomiin jutunkin Vääränkosken tienoosta. Sen jälkeen alkoi tutkimustyö haastatteluineen ja arkistokäynteineen.
Kirjoitin synopsiksen näytelmään - Eero hyväksyi sen, ja varsinainen kirjoitustyö alkoi. Maija Laakso puolestaan tuli mukaan sattuman kautta. Hän oli lukenut erään suoaiheisen juttuni ja lähetti suota käsittelevän runon luettavakseni. Jatko on helppo arvata! Maijasta tuli Suuri hiljaisuus -musiikkinäytelmän laulujen tekstittäjä. Näytelmän tapahtumat liittyvät läheisesti Väärälän talon vaiheisiin, mutta ovat monella tavoin yleispäteviä. Joka kosken varrella oli oma Kustaansa, joka ajatteli, että vaikka hanketta ei pysty pysäyttämään, voi sitä vähän jarruttaa. Tai vastaavasti Sakarinsa, joka näki koskiosuuksissa mahdollisuuden saada kerrankin läjäpäin rahaista rahaa.
Suuri oli muutos jokivarsien taloissa. Lohi katosi jäljelle jääneistä koskista, turbiinit alkoivat jauhaa sähköä.
Tuli suuri hiljaisuus.
Keväällä 2007 saimme Eeron kanssa Kainuun Kulttuurirahaston apurahan näytelmähankkeen toteuttamiseen. Jo samalla viikolla oli asiaa koskeva lehti-ilmoitus, jossa pyydettiin laulajia ja näyttelijöitä ja laulavia näyttelijöitä saapumaan Kontion koulun kirjastoon. Paikalle tuli nelisenkymmentä henkilöä, heistä suurin osa naisia. Jouduimme muokkaamaan roolihenkilöstöä jonkin verran, mutta melko vaivattomasti Matiaksesta tuli Matilda ja Kauko Lotvosesta Katariina Lotvonen. Harjoitukset alkoivat syksyllä koulun alettua. Roolimiehitys loksahti kohdalleen, ja ohjaaja Pentti Lampinen saattoi alkaa työnsä. Ryhmämme on kokoontunut kahdesti viikossa Kontion koululle.
Vasta ensi-iltaa edeltävällä viikolla siirrymme Kuhmo-taloon, jossa ensi-ilta on perjantaina 16. marraskuuta kello 19.00 Suuri hiljaisuus on nimensä mukainen projekti. Kun ääni- ja valomiehet sekä säestäjät ovat paikalla, kasvaa ryhmämme 36 henkilöön. Onneksi huolto on pelannut hienosti.
Jo alun perin oli selvää, että näytelmämme lähtee kiertueelle. Esityspaikatkin löytyivät vähin vaivoin - tarvitsi vain seurata Oulujoen vesistön kulkua. Suomussalmi, Hyrynsalmi, Kajaani, Vaala ja Oulu ovat kiertuepaikkakunnat. Yhteensattumien vuoksi esitysketju ei aivan ole edellä kerrottu; Hyrynsalmen esitys on ennen Suomussalmea, mutta se on pieni kauneusvirhe. Suuri hiljaisuus on kokonaan kainuulaista työtä. Käsikirjoitus, runot ja sävellystyö sekä toteutus ovat syntyneet Kainuun alueella. Kotoiselta pohjalta ponnistetaan.
Seppo Kämäräinen
Hallitusneuvottelut etenevät hyvällä vauhdilla. Miksi ei, kun perjantai-iltana 13.4. sai kuulla televisiossa Vihreän liiton puheenjohtajan Tarja Cronberginkin jo väittävän, että vesivoima on atomivoiman säätövoimaa!
Noin väittäessään Vihreä liitto osallistuu samaan huijaukseen niiden sähköntuotantoihmisten ja keskustapolitiikkojen kanssa, jotka ovat tuosta sanonnasta mantransa tehneet. Atomivoima ei tarvitse vesivoimaa. Vesivoimaa tarvitsevat sähköä tuottavat energiayhtiöt ja niiden tulospalkatut optiojohtajat. Vesivoimaa halutaan myydä, koska vesivoimaa ei tarvitse myydä halvalla.
Pelin hengen ymmärtää, kun vain jonkin aikaa seuraa päivittäin Suomen voimajärjestelmän tilaa Fingrid’in sivulta Toisin kuin loppukuluttajalla, sähkön hinta ei tuotannossa ole kiinteä, vaan Suomen Elspot-hinta (euro/MW) vaihtelee koko ajan. Sähkön kulutuksen ollessa suurimmillaan tehoja (Watteja) tarvitaan enemmän ja MegaWatista saa paremman hinnan kuin peruskulutusvaiheessa, joilloin tehon tarve on pienempi.
Aivan tavallisena reilun 10 000 MW:n arkipäivänä Suomen Elspot’in hinnan vaihtelu on noin 5 euron luokkaa, joka tarkoittaa 20-25% päivittäistä hintavaihtelua. Tässä yhteydessä kannattaa huomioida, että päivittäisvaihtelu on moninkertainen verrattuna pörssien osakekauppaan, jollaista sähkön tukkukauppa eli sähköpörssi nykyisin on. Aivan kuin osakkeita, sähköä ostetaan mahdollisimman halvalla ja myydään mahdollisimman kalliilla.
Kovalla pakkasella tarvitsemme yli 15 000 MW tehon selvitäksemme kaikesta. Kysyntä on kova kaikilla samanaikaisesti, joten MegaWatittien hinta on huipussaan ja sähkövoimamiehet tekevät tiliä: aamulla sähköpörssissä on sähköinen tunnelma kun MegaWattia myydään nelin-, jopa viisinkertaiseen (!) hintaan. Elohopean noustessa aamun 80 euron MegaWatti on iltapäivällä enää 40 euron arvoinen ja seuraavana päivänä vain 30 euroa.
Oli myyntihinta mikä tahansa, sähkön tuottaminen maksaa samanverran. Sähköä kannattaa siis myydä silloin kun siitä saa parhaimman hinnan. Hinnanvaihtelu on kuitenkin niin nopeaa, ettei siihen aivan kaikilla tuotantovälineillä voida vastata. Mitä isompi pyörä, sitä hitaammin se pyörii -voimalaitosta ei startata kuin autoa. Ainoa mylly, jolla hinnanvaihtelussa pysytään mukana, on vesivoimala, jonka tehoa voidaan helposti ja nopeasti säätää turbiinien läpi ajetulla vedellä.
Meidän kulutustarvettamme (kiloWattitunteja eli kWh) ei vesivoimalla enää ratkaista, se ei yksinkertaisesti riitä. Vesivoimasta saadaan helposti hetkittäisiä tehoja ja sitäkin vain, jos vesipotentiaalia, siis kerättyä vettä on nopeasti käytettävissä. Tämä tarkoittaa altaita, mahdollisimman suuria ja mahdollisimman lähellä voimalaitosta. On kuitenkin turha luulla, että energiayhtiöt haluavat kerätä vettä meidän tarpeiksemme; altaita tarvitaan, jotta energiayhtiöilla on nopeasti saatavilla myytävää silloin, kun siitä saa parhaan hinnan ja suurimmat voitot.
Tästä on hyvänä esimerkkinä Pohjolan Voima, joka ehdottomasti haluaisi Kollajan altaan Iijokeen. Perusteluna hankkeelle esitetään, että nyt 30% joen vuosittaisesta valumasta joudutaan päästämään turbiinien ohi joen tulviessa. Kollajan altaan vesimäärä olisi helposti ja halvalla varastoitavissa jokivarsien suoalueille, siis sinne, missä se on alunperin ollutkin. Tämä vaatii vain rakennettujen suo- ja metsäojituksen purkamista, jolla vesialueen valumanopeutta hidastatetaan.
Tämä ei tietystikään energiayhtiölle kelpaa, koska suoalueilta hitaasti valuvaa vettä ei saa turbiineille silloin, kun siitä saisi parhaan hinnan. Kollaja ja Vuotos ja niistä saatu lisävesivoima olisi siis säätövoimaa –mutta ei atomivoiman vaan lompakon säätövoimaa! Energiamiehet haluavat lisää vesivoimaa, koska nykysysteemillä vesivoimalla tehdään suuria voittoja. Toisin sanoen vesivoima ei ole halpaa, se on kallista.
Kuluttajahinta on sitä kalliimpaa, mitä suuremman hinnan sähköntuottaja onnistuu siitä saamaan. Näin ollen voi vain ihmetellä, miksi meidän etujemme ajajaksi demokraattisesti valitsemamme hallintovaltamme on (taas!) niin innokkaasti joittenkin asialla. Lisävesivoiman rakentamiseen liittyy nyt niin paljon yksityisiä etuisuuksia ja niiden ajamista, että siinä on vaikea nähdä sellaista yleistä etua, jonka perusteella koskiensuojelulakeja tulisi muuttaa.
- - -
Uusista vesivoimahankkeista Kemijoen Sierilä on suurin. Viime vuonna minun piti perustella, miksi en voi hyväksyä Sierilän ja muun vesivoiman rakentamista - Torstaina 27 heinäkuuta 2006 10:59 kirjoitin:
Vielä valjastamattomina olevien koskien valjastaminen voimatalouden käyttöön ei enää ole perusteltavissa samoilla perusteilla kuin YVV:n aikana. Pahin moka, mitä Suomessa on vapauden aikana business-huumassa tehty, on Suomen energiatuotannon uhraaminen keinottelun alttarille eli sen vieminen pörsseihin.
Meidän pitäisi voida luottaa siihen, että eduskuntamme omaa vahvan kyvyn hahmottaa tulevaisuutta ja johtaa maata hyvin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pahimmin meidät on pettäneet ihmiset, jotka äänestimme itseämme edustamaan ja puolestamme maan asioita hoitamaan. He uhrasivat energiataloutemme keinottelun ja ahneuden alttarille.
Sen seuraksena elämme nyt "vapaassa maailmassa", joka amerikkalaiseen malliin on vapaampi joillekin: säädösten tilalla on se paljon puhuttu "terve kilpailu" -kilpailu siitä kuka kerää kovimmat voitot. Vellit ja jauhot päästettiin pahasti sekaisin, kun vallanpitäjämme unohtivat, että energiaa tarvitaan kuin kattilaa ja sähköstä maksetaan se, mitä siitä peritään.
Sähkö on nyt "big business". Vain muutama vuosi pörssissä ja sähkön hinta on moninkertaistunut. Energiaa kuluttavan teollisuuden työpaikat pakenevat maasta ennennäkemätöntä vauhtia samalla, kun sähköyhtiöt keräävät voittoja, joista he eivät aikaisemmin osanneet edes uneksia. Energiamiehillä rahaa riittää jaettavaksi asti; joka viides sähkölaskussa maksamamme euro menee nyt "Amerikkaan"!
Elämme muutosten, siis keinottelun kulta-aikaa ja energiayhtiöitä vievät nyt johtavassa asemassa olevien ahneus ja henkilökohtaiset tavoitteet. Keinottelevia johtajia ei hävetä; häpeä ja moraali ovat näille kansakoulua käymättömille tuntematon suure. Oma etu ja oma raha ovat ainoa käyttövoima eikä miljoonilla ole kattoa.
Meitä viedään kuin pässiä narussa. Varmaa on, että Sierilän voimalaitos tulee ja Kemijärven alapuolinen Kemijoki muuttuu kokonaan ojaksi (oja kaivetaan) ...ellei sitten asiasta synny niin suurta kansanliikettä, että Sierilän rakentaminen "siirtyy". -Siihen en kuitenkaan usko, vaan olen mielessäni varma siitä, että myös Vuotos tulee.
Lukujen valossa Sierilän vesivoimalan rakentamista ei ainakaan voi perustella. Kulutamme sähköä noin 85 TWh, josta teollisuus kuluttaa noin puolet (49%), rakennusten lämmittämiseen menee viidennes (22%), liikenne vie kuudenneksen (16%) ja vain seitsemäs osa (13%) palaa julkisissa ja yksityisissä palveluissa, maatalouksissa ja kotona.
Sähkön kulutus vaihtelee, viimeisen vuoden aikana se putosi reilut kaksi prosenttia (1,8 TWh). -Kun Sierilän vuosituottoa 0,155 TWh, vaivaista 0,2% nykyisestä kulutuksestamme vertaa esim kulutuksen vaihteluun, sillä ei todellakaan ole minkäänlaista merkitystä Suomen energiatuotannossa. -Kun Olkiluoto kolmonen 13 TWh tuottoineen valmistuu, Sierilän olematon merkitys pienenee entisestään.
Vesivoimalla ja Kemijoen valjastamisella on ollut keskeinen, ehkäpä kaikkein tärkein osa läänimme kehittämisessa. Silloinkin valjastamisen alkaessa elettiin muutosten aikaa. Elettiin keinottelun kulta-aikaa eikä kaikkea tehty niin kuin olisi pitänyt. Silloiset väärinkäytökset tekevät vieläkin kipeää eikä aivan kaikesta voida vieläkään keskustella avoimesti.
Jälkeenpäin on jouduttu korjaamaan monia silloin tehtyjä virheitä, mutta kokonaan korjaamatta on jätetty vaelluskalojen elämäntie. Rakennetun joen rakentaminen "valmiiksi" voisi olla "järkevää", mutta vielä valjastamattomina olevien koskien valjastamista ei voi enää perustella samoilla perusteilla kuin YYA:n aikana.
Energiamiehet haluavat kaiken, he eivät vieläkään anna luonnolle eikä muille yhtään mitään. Tässä yhteydessä sopii miettiä sitä, että parhaillaan väännetään kättä Kemijoen vaelluskalateihin sijoittettavasta vaivaisesta 3 milj eurosta, kun Fortumin liiga sai jakaa keskenään yli 500 miljoonaa! - Noiden "taskurahojen" keräämiseksi Sierilän 4,9 Milj euron vuosituotolla vettä saa virrata Sierilän läpi toista sataa vuotta.
Näin ollen en voi parhaalla tahdollanikaan kannattaa Sierilän ja muun vesivoiman lisärakentamista.
Antti Sorro
Perhokalastaja
Pohjoiset rakennetut joet Iijoki, Kemi/Ounasjoki ja Oulujoki pitää saada tuottamaan merilohen ja meritaimenen poikasia. Viikon vieras kalatutkija Timo Yrjänän mukaan joet on suurella rahalla ja pitkän ajan kuluessa kunnostettu paljolti valmiiksi poikastuotantoa varten. Nyt tarvitaan kalat, merilohet ja meritaimenet noille työläästi kunnostetuille virta-alueille!
Yrjänän mielestä jokien poikastuotantokapasiteetti tulisi ottaa käyttöön ripeästi. Hän uskoo, että luonnonkierto ja luonnonpoikastuotanto tarjoaa vakaamman pohjan lohen ja meritaimenen selviytymiselle rakennetuissa vesistöissä kuin laitosviljelyyn perustuva nykykäytäntö.
Timo Yrjänä on työskennellyt pitkään Iijoella ja myöhemmin myös Oulujoella kalataloudellisten kunnostusten suunnittelussa ja tutkimuksessa. Alaosastaan rakennetun Iijoen keski- ja yläjuoksulla sekä sivujoissa on vähintään 600-700 hA poikastuotantoaluetta, josta pääosa on kunnostettu. Entinen hieno lohijoki voisi tuottaa arvaamattoman paljon, joka tapauksessa merkittävän lisän elinkykyisiä luonnonpoikasia Itämeren lohikannan vahvistamiseksi.
Ounasjoelta, alaosastaan rakennetun Kemijoen vapaalla sivujoella poikastuotantoalueita löytyy saman verran. Joki on sentään virtaamaltaan Oulujoen ja Iijoen välillä. Eikä pidä vähätellä kaikkein rakennetuimman Oulujoen mahdollisuuksia. Poikastuotantoalueita on löydetty enemmän kuin aiemmin ajateltiin.
Joet kunnostettu - lenkin muut osat kuntoon
Emokaloja vain täytyy saada nousemaan jokisuille ja jokiin. "Joella on nyt tehty valmiiksi ketjun tärkeä lenkki, poikastuotantoalueet. Muut ketjun osat pitää saada rakennettua", painottaa Yrjänä. Lohen ja meritaimenen merikalastus ei ole enää kovinkaan monen kalastajan leivän lähde. Yhteiskunta voisi hoitaa tämän asian kuntoon korvaamalla elinkeinon menetykset.
Nopeimmin meren kalastusrajoitukset tuottaisivat tulosta Tornion/Kalixjoen ja Simojoen vapaissa vesistöissä. Noiden jokien poikastuotantomahdollisuuksia ei ole otettu vielä lähimainkaan käyttöön.
Timo Yrjänän mielestä Lohiadressin vaatimukset ovat oikeansuuntaisia. Lohen ja meritaimenen merikalastusta täytyy rajoittaa, jotta emokalat pääsevät nousemaan jokiin. Varhennetun rannikkopyynnin pysäyttäminen on tärkeä mutta ei riittävä edellytys vaelluskalakantojen elpymiselle.
Itämeren lohen tilanne on huolestuttava. Meri on pahasti saastunut. Pahin vaihtoehto olisi, jos meressä olisi käynnistynyt palautumaton rehevöitymis- ja saastumiskierre. Tätä pelätään. Tämänkaltainen kehitys on valitettavasti tapahtunut jo monissa järvissä.
Timo Yrjänä on kotoisin Himangalta Lestijoelta, Keski-Pohjanmaan maineikkaalta meritaimenjoelta. "Mummola oli jokitörmällä ja koti parinsadan metrin päässä joesta. Pienestä pennusta kalastin, ensin ongella, nuorena myös katiskalla, verkolla ja virvelillä. Saalis oli pääosin haukea ja ahventa, syksyisin madetta ja saaliin syöminen oli olennainen osa asiaa." Kymmenvuotiaana tärähti mato-onkeen. Meritaimen! Sitä ei saanut suoraan ylös vaan piti väsyttää. Kala oli hieman alamittainen, ja Timo päästi sen takaisin jokeen. Jo silloin seudulla nähtiin meritaimenen uhkaava vähentyminen eikä alamittaisia tiettävästi juuri otettu. Joku naapuri saattoi tuoda suuren meritaimenen isoisän kauppaan.
Lestijoki lähtee suuresta Lestijärvestä, joka sijaitsee hiekkakankaiden maisemissa ja on kirkasvetinen. Tämän vuoksi Lestijoen vesi ainakin yläjuoksulla on kirkkaampaa kuin useimpien naapurijokien. Jokea ei säännöstellä ja siinä on tehty vähemmän uitto- tai tulvaperkauksia ja se on näin luonnontilaisempi kuin monet muut Pohjanmaan joet. Nämä ovat selittäviä tekijöitä, miksi joessa on edelleen kohtalaisesti meritaimenta toisin kuin monissa muissa. Lestijoessa on yksi voimalaitos n. 30 km päässä suulta ja se estää meritaimenen nousun yläpuoliseen jokeen. Voimala on pieni ja sitä on suunniteltiin aikanaan purettavaksi, jolloin meritaimen olisi saatu myös joen yläjuoksulle. Hanke jäi tuolloin vielä toteuttamatta.
Meritaimenen tilanne on hyvin huolestuttava. Luonnossa lisääntyvän kannan tila on suorastaan kriittinen. Myös Lestijoessa on taimenkanta heikentynyt elvytystoimenpiteistä huolimatta. Jokisuulla ja merialueella kalastus on voimakasta, joka lienee pääsyy kannan heikkenemiseen. Toinen syy on veden laatu. Ojitusten ja niiden uudelleen kunnostusten aiheuttama rasitus ilmenee mm. kuivan kauden jälkeisten runsaiden sateiden aiheuttamina happamuuspiikkeinä.
Metsänhoitajan ura-ajatukset vaihtuivat aikanaan luonnonharrastajan kohdalla biologian opintoihin Oulun yliopistossa. Silloinen tyttöystävä tuli Ouluun ja sekin veti tänne. Kalabiologia muovautui pääaineeksi, ja gradun Timo Yrjänä teki kotoisen Lestijoen ahven- ja kiiskikantojen vaelluksesta. "Ei ikinä lohikalatutkijaksi!", hän ajatteli. Kaikki muut tuntuivat kiinnostuneilta vain jalokaloista ja hän halusi kulkea vastavirtaan. Elämä toi hänet kuitenkin lohikalojen pariin. Hän aloitti työt Vesi- ja ympäristöpiirissä Iijoen virtavesikunnostusten parissa vuonna -88. Taimenen ja harjuksen elinympäristön selvittäminen ja parantaminen tuli pitkäaikaiseksi työurakaksi, joka osin jatkuu vielä.
Iijoki ja sen laaja vesistöalue tuli tutuksi. Kymmenkunta kokonaista kesää kului työhommissa eripuolilla vesistöä. Yrjänä sai maineen miehenä, joka tuntee Iijoen läpikotaisin. Hänen työnsä on saanut myös tunnustusta. Metsäpurokunnostukset yhdessä Metsähallituksen kala-asiantuntija Pirkko-Liisa Luhdan kanssa saivat äskettäin WWF:n ympäristöpalkinnon.
Salaperäisen raakun eli helmisimpukan ja taimenen vuorovaikutuksen tutkiminen ja raakun elinympäristöjen parantaminen Korvuanjoella olivat eräs kiehtova hanke. Niiden tuloksia Yrjänä mielisi tutkimaan nyt vuosien päästä.
Lisensiaattityön aiheena oli virtavesikunnostukset Iijoella, kalojen mm. harjuksen, taimenen ja lohen elinympäristövaatimusten selvittäminen. Näiden asioiden selvittely jatkui väitöskirjatyönä, ja alueeksi laajeni myös Siikajoki ja Oulujoen Laukan alue. Tutkimus liittyi olennaisesti kunnostustyöhön ja sen tulosten parantamiseen mm. elinympäristövaatimusten tietokonemallin kehittämisenä. Lyhytaikaissäännöstelyn vaikutus kalojen elinolosuhteisiin oli selvittelyssä Laukassa ja Siikajoella.
Harjuksia merkittiin Muhoksen alapuolisessa Laukassa radiolähettimillä, joka oli silloin uusinta tekniikkaa. Elinympäristömalleilla saadut tulokset vastasivat varsin hyvin sitä, kuinka harjukset todellisuudessa käyttäytyivät ja mihin ne hakeutuivat virtausten muuttuessa. Siikajoella tutkimustulokset osoittivat, että kalat kärsivät suuresti nopeista lyhytaikaissäädön virtausmuutoksista. Tämä oli yhtenä perusteena rantahaittojen ja virkistystarpeen ohella, kun tehtiin päätös lyhytaikaissäädön lopettamisesta Siikajoella. Varsin historiallinen päätös.
Kalojen elinympäristöjen kunnostaminen ei ole helppoa. Alkuvuosina projekteissa osaaminen saattoi olla huteraa ja tulokset kehnoja. Rahaa paloi paljon turhaankin. Vähitellen on opittu virheistä ja kehitetty menetelmiä, ja elinympäristöt muovautuvat lähemmäksi luonnollisia .Näin kalat viihtyvät niissä paremmin. "Samanaikainen jokien kunnostus liittyneenä tieteelliseen tutkimukseen on ollut hyvin antoisaa ammattitaidon kehittymisen kannalta", Yrjänä arvelee.
Timo Yrjänä toimii ympäristönhoitopäällikkönä Pohjois-Pohjanmaan Ympäristökeskuksessa. Hän tulee toimimaan vetäjänä työryhmässä, jossa suunnitellaan EU-direktiivien mukaista vesien hoitoa voimakkaasti muutetuissa vesissä. Tässä määritellään kyseisten vesien luonnontilaisuuden astetta ja mahdollisuuksia palauttaa niitä lähemmäs alkuperäistä tilaa, toimenpiteiden reunaehtoja yms. Vanhan vesivoiman ekologisuus ei ole lainkaan itsestään selvää. Siihen täytyy liittyä myös näyttö siitä, että ekologisesti tärkeät asiat ovat kunnossa. Tätä olisi vaelluskalojen luonnonkierron mahdollisuuksien parantaminen. Tässä Yrjänän mielestä voimayhtiöillä olisi mahdollisuus toimia rakentavasti ja korottaa ympäristöprofiiliaan.
Itämeren lohikanta näyttää heikkenevän. Merikalastuksen saaliksi jää yhä niukemmin kalaa, alennetutkaan kiintiöt eivät täyty. Silti aiempaa vähemmän lohia, emokaloja, palaa jokiinsa. Viime kesänä Perämeren jokisuilla olivat kossit, ensimmäisen merivuoden lohet vähissä. Jos kokonainen ikäluokka on hyvin heikko tai puuttuu, saattaa se ennustaa todella pahaa tuleville vuosille.
Jos tässä tilanteessa edelleenkin purettaisiin rannikkokalastuksen kevätrauhoituksia, tuntuu se vähämieliseltä. Merirajoituksia on päinvastoin tilanteen käydessä kriittisemmäksi syytä tiukentaa. Tässä Yrjänä antaa lohiadressin vaatimuksille tukensa. Lohen merikalastajat ovat niin pieni joukko, että heidät voitaisiin ostaa pois uhanalaisia lajeja kalastamasta yhteiskunnan varoin.
Merilohen laitospoikasten selviytyminen merivaelluksellaan on käynyt vuosien myötä heikommaksi. Jotkut puhuva laitoskantojen romahduksesta. Ainakin kriisi on selvä ja se näyttää yhä syvenevän. Ulospääsyn kriisistä tarjoaa Yrjänän mielestä pyrkiminen luonnonkiertoon, kalateiden rakentaminen padottujen jokien voimalaitoksiin ja lohen ja meritaimenen emokalojen pääsy kunnostetuille hääkentilleen.
Kunnostetut joet Iijoen kuten myös Kemi/Ounasjoen ja Oulujoen vesistössä odottavat lohen ja meritaimenen paluuta. Yrjänä on ollut mukana EU-rahoitteisessa Oulujoki-Lososinka -projektissa, jossa suunnitellaan kalateitä Oulujoen voimalaitoksiin sekä Ääniseen laskevan Lososinka- eli Lohijoen patoihin. "Luonnonkierron palauttaminen kaikkein voimakkaimmin muutettuun jokeen on haastavaa samoin suunnitteluyhteistyön saaminen sujuvaksi venäläisten, skottien ja suomalaisten asiantuntijoiden kesken", Yrjänä aprikoi. Optimismia on antanut tulokset, että poikastuotantoalueita löytyy Oulujoen vesistössäkin sentään runsaasti.
Luonnonpoikastuotannon lisäämiseen Perämeren isoissa joissa on mahdollisuuksia. Kalatiet kuuluu ilman muuta rakentaa suurten pohjoisen jokien voimalaitoksiin. Ne tulevat kuitenkin väistämättä hitaasti. Ensi hätään voitaisiin käyttää emokalojen ylisiirtoja vapaille vesille. Pienpoikasten tai mädin istutukset meren ja alajuoksun sijasta ylemmäksi vesistöihin, pääuomiin ja sivujokiin olisi Yrjänän mielestä olisi alku luonnonkierrolle. Venäläisten yhteistyökumppanien kehittämät mainiot muoviset mätipesät saattaisivat tarjota nopean ja halvankin tavan lisätä todellisten luonnonpoikasten, luonnossa syntyneiden määrää. Asiantuntijavoimin mädin toimittaminen pesissä jokiin tulisi kalliiksi. Mutta jos koulutettaisiin vapaaehtoisia kalastuskunnista ja -seuroista laittamaan näitä talkoovoimin tai kulukorvauksin, voisivat mahdollisuudet olla aivan toista luokkaa? Tarvittavan mädin toimittaminen voisi olla osa voimayhtiön velvoitetta.
Timo Yrjänä kertaa päätteeksi perusasian: "Perämeren vaelluskalajokien kunnostaminen on pääosin tehty, se osa lohen ja meritaimenen luonnonkierron palauttamisesta alkaa olla hoidossa. Emokalojen on nyt päästävä palaamaan mereltä, nousemaan yli voimalaitospatojen jokien poikastuotantoalueille ja tuottamaan uusia elinkykyisiä luonnonpoikasia. Ketjun muut lenkit on myös hoidettava kuntoon."
Tätä mieltä on viikon vieras Simo Pöyhtäri, "Väylän" varren tunnettu lohimies. Tulevat eduskuntavaalit ovat tärkeä hetki vaikuttaa lohipolitiikkaan! Täytyy valita sellainen eduskunta, joka kykenee tekemään selkeitä päätöksiä luonnonlohen puolesta.
Tornionjoki-Muonionjoki -seuran puheenjohtaja, lohiaktivisti Simo Pöyhtäri sai tänä vuonna Lapin luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinnon. Perusteluissa todettiin, että Pöyhtäri on laittanut itsensä esimerkillisesti likoon luonnonlohen nousun turvaamiseksi "Väylään", Tornion-Muonionjokeen. Simo Pöyhtäri ei ole pitänyt itseään mitenkään varsinaisesti luonnonsuojelijana. Innokas lohenkalastaja hän on ollut vuosia ja alkoi vähitellen ottaa selvää loheen liittyvistä asioista. Hänelle oli järkytys tietää Itämeren nykyisestä tilasta. "Tieto lisää tuskaa -sanonta pitää minun kohdallani täsmälleen paikkansa", huokaa Pöyhtäri
Aikoinaan hän luuli, että maa- ja metsätalousministeriö tekee hyviä päätöksiä. Ministeri Kalevi Hemilän aikana 90-luvun lopulla niin olikin. Tuolloin tehtiin selkeät kalastuksen rajoituspäätökset, jotka näkyivät lohen ennennäkemättömän runsaana paluuna Tornionjokeen mutta myös muihin jokiin kuten Oulujokisuulle.
Silloin tosin "natsasivat" muutkin asiat. Tuolloin vv. 96-97 oli poikkeuksellisen varhainen lohen nousu, joka ehti jokeen ennen pyynnin aloitusta. Jo muutamana vuotena oli Tornionjoen smolttimäärä kääntynyt reippaaseen nousuun. M74 -kalatauti alkoi hellittää otettaan, ja yhä enemmän smoltteja vaelsi mereen. Lisäksi jokisuun merialueella oli 96 - 97 lohenkalastuskielto. Nämä tekijät yhdessä aiheuttivat nuo suurten lohisaaliiden vuodet.
Sittemmin Simo Pöyhtäri on saanut surullisena ja kiukkuisena seurata, miten kalastusrajoituksia on purettu. Lohta palaa Väylään yhä vain vähemmän. Nykyinen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja näyttää joko olevan joko täysin kyvytön tai sitten tyystin johtamiensa, vain merikalastuksen etua ajavien virkamiesten vietävissä. Jo kahtena keväänä on lohen rannikkopyyntiä aikaistettu ja ensi kesänä lohenkalastus Perämeren rannoilla saa alkaa taas vielä neljää (v. 2005 7 pv, 2006 10 pv ja 2007 14 pv) päivää aiemmin. Pöyhtäri on pettynyt erityisesti keskustapuolueeseen, joka kyllä on luvannut toimia luonnonlohen puolesta mutta puolueen ministeri tekee jotain aivan muuta.
Tornionjoen-Muonionjoen näkökulmasta tilanne Itämerellä on traaginen. Tällä hetkellä merellä kalastettavasta lohesta jo 70 % on luonnonlohta, pääosin Tornionjoen ja Kalixjoen kantaa. Laitoslohen selviytyminen on romahtamassa kovaa vauhtia. Myös luonnonlohen selviytyvyys merellä näyttää heikkenevän mutta laitoslohen kohdalla kyse on paljon suuremmasta romahduksesta.
Viime vuonna kalastettiin RKTL:n mukaan Itämerellä Tornionjoen luonnonlohta arviolta 60 000 kappaletta. Erityisen puistattavaa on se, että esimerkiksi Tanska pyytää suurta luonnonlohta - minkinrehuksi. Siellä suuren merilohen kaupallinen markkinointi on kielletty korkean dioksiinipitoisuuden vuoksi. Ruotsissa ja Suomessa on poikkeusluvan turvin mahdollista pyytää merilohta koosta riippumatta kaupalliseen pyyntiin. Valtion tuen turvin kalastetaan dioksiinipitoista suurta merilohta kaupan hyllyille.
Julkisuudessa esitetään toistuvasti, että Tornionjoen vaelluspoikas- eli smolttituotanto on hyvä. Tuota väittävät etenkin maatalousministeriön virkamiehet ja lohenpyynnin lisäämistä havittelevat merikalastajat.
"Tämä ei ole totta, tilanne ei ole hyvä, kaukana siitä!" tuohtuu Pöyhtäri. "Tornionjoen smoltintuotantokyky on arvioitu tuossa aivan alakanttiin." Aikaan luotiin SAP:n (Salmon Action Plan) puitteissa tietty poikastuotantotavoite eri jokiin. Tämä tavoite laadittiin surkeassa tilanteessa, poikastuotanto oli tavattoman heikkoa. Merilohi oli lähes sukupuuton partaalla. Tornionjoen lohi säilyi paljolti laitoksessa kasvatettujen lohenpoikasten varassa. Tuonkaltaisessa hätätilanteessa asetettiin edes jonkinlaiset tavoitteet luonnontuotannolle.
Jälkeen päin kalatutkijat ovat tilanteen parantuessa todenneet, että Tornionjoen todellinen poikastuotantokapasiteetti on jotain aivan muuta kuin tuo 500 000 smolttia. Tuon arvion pohjalta tavoite asetettiin, ja joka nyt on hieman ylitetty. Kukaan ei pysty sanomaan tarkkaan, miten paljon Tornion-Muonionjoki kykenisi lopulta tuottamaan lohenpoikasia. Todellinen smolttien määrä olisi varmuudella mahdollista olla kaksin-kolminkertainen nykyiseen verrattuna. Kenties jopa 5-10 -kertainen?!
Edellytyksenä on se, että emokaloja pääsee nousemaan riittävästi jokeen. Tähän nykyiseen, aivan liian alhaiseen smolttimäärään nähden on surkeaa, että jokeen nouseva lohimäärää ei kyetä kasvattamaan selkein kalastusrajoituksin. Joku yksittäinen vähän parempi lohivuosi on ollut, mutta perussuunta jokeen palaavien ja siitä kalastettavien lohien määrässä on voimakkaasti laskeva. Viime kesä oli pohjanoteeraus niin joella kuin merelläkin ja samaa on kuulunut kaikilta Itämereen laskevilta lohijoilta.
Jos kalastusta merellä ja jokisuulla ei saada kuriin, on vaarana nykyisenkin luonnonpoikastuotannon heikkeneminen. Eräs suuri ongelma on se, ettei Kemijoen suulla ns. terminaalialueella ole mitään pyyntirajoituksia. Jopa 80-90% pääosin harrastuskalastajien verkoilla pyytämästä saaliista on Tornionjoen luonnonlohta. Selkeä lohennousun aikainen pyyntirajoitus antaisi näille kaloille mahdollisuuden nousta omaan jokeensa kudulle.
Jatkuvaa ja turhauttavaa on ollut riitely lohenkalastuksesta Suomen ja Ruotsin raja-alueella Tornionjokisuulla. Suomen puolella on sentään saatu aikaan lohen nousun aikainen rajoitus, mutta Ruotsissa on sallittu siian ja muiden kalojen pyynti rysillä. Näihin sitten "joutuu" lohtakin. Saalislohi pitäisi vapauttaa. Tätä ei kuitenkaan juuri valvota eikä pitävä valvonta ole mahdollistakaan. Muuan ruotsalainen jokisuulta palaava kalastusalus tarkistettiin viime kesäkuussa. Saaliina oli aluksessa 356 kg lohta ja 12 kg siikaa!
Toissa keväänä yritettiin Suomen ja Ruotsin välinen Rajajoki-sopimus laittaa uusiksi. Merikalastus olisi yhtenäistetty Ruotsin mallin mukaisesti eli olisi sallittu muiden kalojen pyynti lohenpyydyksillä. Rasvaeväleikatun lohen ja taimenen kalastus olisi tehty sallituksi jopa rauhoitusaikana. Epäselvyyksiä olisi ollut paljon, ja tämä olisi vesittänyt täydellisesti valvonnan. "Onneksi saimme tuon hölmöilyn torjutuksi", iloitsee Pöyhtäri, jolla oli kamppailussa keskeinen rooli. Se oli myös peruste ympäristöpalkinnon saannille.
Olisi myös meren ammattikalastajien etu, että Tornionjoen ja Kalixjoen koko poikastuotantokapasiteetti otettaisiin käyttöön. Silloin riittäisi kalaa myös merikalastajille. Ammattikalastajajoukko täytyy rajata riittävän pieneksi. Tällä hetkellä on kaikkien edun vastaista lohen harrastusmainen verkkokalastus merellä ja jokisuilla. Ammattikalastajille on toki korvattava uusien välttämättömien kalastusrajoitusten aiheuttamat menetykset.
Pöyhtäri esittää, että myös merikalastajille olisi erinomainen vaihtoehto rakentaa suhde loheen matkailun suuntaan. Tästä on hyvä esimerkki Simojokisuulla.
Simo Pöyhtärin mielestä nykyinen lohipolitiikan suunta vaarantaa koko luonnonlohen olemassaolon. Lohikantojen tila on luvattoman heikko, ja merikalastajienkin saaliit heikkenevät vuosi vuodelta. Suomen lohikiintiötä ei saatu tänä vuonna lähimainkaan täyteen. RKTL:n mukaan pikkulohet eli kossit olivat tänä kesänä kadoksissa merialueilta eikä lohia ollut kunnolla jokialueillakaan. Tätä menoa on Itämerellä tehtävä samat ratkaisut kuin äskettäin Irlannissa ja useissa maissa aikaisemmin. Koko lohen merikalastus on kiellettävä.
Näissä vaaleissa on suunnan muututtava. On valittava eduskunta, joka todella kääntää suunnan luonnonlohen puolustamiseen.
Simo Pöyhtäri on syntynyt Kalajoen varrella. Syntymäjoesta ei hänellä ole juuri kalastusmuistoja. Myöhemmin on hän katsellut jokea ja ihmetellyt, että miten se meritaimen on päässyt nousemaan jokeen, joka on niin kivinen ja kuiva. Simon ollessa 12-vuotias hänen isänsä muutti kirkkoherraksi Muonioon, Väylän varteen. Simo tuumaa, että hänen ikänsä oli tuolloin juuri otollinen kalastuskipinän syntymiseen. Myöhemmin ei syte ehkä olisi leimahtanut.
Perholitkat alkoivat lentää jokeen, ja eräänä syksynä hän oikeasti oppi homman. Silloin alkoi mittaharreja tulla riittämiin. Joskus isä piti seuroja Enontekiöllä, ja Simo pyöri likeisillä tammukkapuroilla onkimassa sillä aikaa, kun isä saarnasi. Jerisjärvessä ovat isä ja poika sittemmin kalastaneet verkoilla talvisin siikaa ja muikkua.
Simo Pöyhtäri kertoo, että kun tulimme Muonioon, ei joessa tiedetty lohta olevan. Eivät tienneet edes paikkakuntalaiset. Kerran jotkut amerikkalaiset vieraat kysyivät, että mitä kalaa siinä on. Simo luetteli tavalliset kalat. "On siinä lohtakin", hän vähän liioitteli, kun kerran kysyttiin. Sitten eräällä harrin pyyntireissulla Simo näki pikkulohen hyppäävän. Kuultiin myös, että jotkut olisivat saaneet lohia. Kiinnostus alkoi herätä. Hän luki kirjastosta kaiken mahdollisen lohesta. "Osasin Kustaa Vilkunan Lohi -kirjan melkein ulkoa."
Kesällä -86 armeijan jälkeen hän päätti kalastaa niin kauan, että lohi tulee. Ja soudettiin. Sitten yksi päivä oli iso kala kiinni. Simolla oli suoravetoinen rulla ja vapa rautakangen luokkaa. Veneen vierellä selkäevä näkyi, hän luuli pyrstöksi - onpa parikiloinen lohi! Sitten kauempana vasta näkyi oikea pyrstö. Lohi tuli veneeseen ja punnittiin - 12 kiloa.
Monta vuotta kului. Yhdestä kolmeen kalaa tuli joka kesä, mutta paljon soutamista se vaati, "järkyttäviä soutumääriä". 80-luvun lopulla hän oli joella melkein ainoa soutaja. 90-luvun alkupuolella alkoi lohta tulla runsaammin, etenkin tittiä (yhden merivuoden pikkulohta) mukavasti. Tuli lisää kalamiehiäkin. Kovina lohen nousuvuosin etenkin vv. 96-97 myös kalastajien määrä joella suorastaan räjähti, ja Simo vähensi omaa soutamistaan. "Öisin soutelin, kun oli rauhallisempaa. Lohta tuli aivan riittävästi."
Kalamiehet ovat tunnetusti kateellisia. Simon mielestä se saa kalaa, joka jaksaa olla joella. Kun oppii olemaan iloinen toisen saamasta lohesta, on se "kalamiehen mitta". Silloin on saavuttanut tietyn kypsyystason. Lohen tappaminen vaikka syödäkseen tekee kalamiehen väliin myös surulliseksi. Tänä vuonna Simo teki päätöksen, että jos loppukesästä tulee "marjaslohi", naaras, mätikala, niin hän laskee pois. Ja saattaa jatkossa laskea joskus muutenkin. Moni tappaa lohen saadakseen valokuvan. "Aiemmin tuli kuvattua kaikki lohet, nyt on jo aikaa, kun viimeksi kuvasin."
Äskettäin Helsingissä vieraillut Lapin lohilähetystö vaati, että Suomen lohipolitiikan suunta on käännettävä. Merilohen rannikkopyynnin aikaistaminen on keskeytettävä. On luovuttava ns. valikoivasta pyynnistä, joka perustuu rasvaeväleikattujen laitoslohien pyyntiin. Kuitenkin vain pienellä osalla laitoslohta on rasvaevä leikattu. Merellä ei näin ole mahdollista valikoida, ja vapauttaa luonnonlohi kuten on muka esitetty.
Tilanne on mieletön. Valtion varoilla subventoidun merikalastuksen lohisaaliin kokonaisarvo on n. 1,3 miljoonaa euroa. Laitoslohen istutuksiin käytetään 6 miljoonaa euroa. Istutusten tuotto on romahtamassa. Näin valtaosa lohisaaliista merellä on luonnonlohta. Näiden lohien olisi päästävä nousemaan jokiinsa tuottamaan uusia, merellä laitoslohta paremmin menestyviä lohisukupolvia. Voi kuvitella, mikä olisi tilanne, jos vaikka puolet nykyisin merellä kalastetuista Väylän lohista pääsisi palaamaan jokeensa.
Lohen arvo joessa vavalla kalastettuna on huikeasti paljon suurempi kuin meripyynnissä. Pöyhtärin mukaan suuressa joessa kuten Tornionjoessa ei vavalla saada pyydettyä kuin ehkä enintään 10-15% kaloista. Intohimo näihin siiman päässä taisteleviin kaloihin se tärkein tekijä, miksi luonnonlohen puolesta on yleensä alettu toimia.
Lohen merikalastusta on vähennettävä roimasti. Siihen ei riitä tuleva EU:n ajoverkkokielto. Se voidaan korvata mm. ajosiimapyynnillä. Avainasemassa on maaherra Hannele Pokan Helsingin lohiseminaarissa tekemä esitys Vaelluskalalaiksi. Siinä halutaan turvata kaikkien lohien, myös uhanalaisimman saimaanlohen ja taimenten tulevaisuus sekä sisävesistöissä että merellä.
Simo Pöyhtärin kuningasajatuksena on, että lohen ja taimenen myynti muuttuu lisenssin varaiseksi toiminnaksi. Pyyntiin annetaan lisenssi tietylle kestävän kehityksen mukaiselle kiintiölle. Saaliskala merkataan, siihen annetaan kalastajalle tietty määrä pantoja. Vain tällaista merkattua kalaa on lupa markkinoida kaupallisesti. Näin voidaan ratkaisevasti vähentää tällä hetkellä hyvin suurta lohen ja taimenen ns. pimeän pyynnin ja markkinoinnin ongelmaa.
Luonnonlohen tilanne Tornionjoessa ja koko Itämerellä on niin huolestuttava, että on toimittava. Nyt on Simo Pöyhtärin mielestä koottava lohen puolustajien voimat yhteen. On tärkeää ettei jokainen ei taistele vain oman jokensa puolesta. Kokonaisuus on tärkeintä. Yhteisellä toiminnalla saadaan enemmän lohta nousemaan myös Kemijoen Isohaaran ja Oulujoen Merikosken kalateistä ja näin pohjaa ylemmille kalateille.
Vapakalastajaväki näyttääkin olevan viimein lähdössä liikkeelle. Tähän saakka tuo suuri porukka on ollut liian passiivista. Nyt lohen ja taimenen kriittinen tilanne nähdään yhä laajemmin. Kalamiesten aktivoituminen aiheuttaa sen, että nykyisen lohentappolinjan aktiiviset ja passiiviset kannattajat kärsivät varmuudella eduskuntavaaleissa.
Vaalit lähestyvät. Ministeri Korkeaoja on muuttunut taakaksi keskustapuolueelle. Puolue on antanut paljon lupauksia mutta ei ole niitä lunastanut. Hallitusohjelmassakin luvattiin puolustaa luonnonlohta ja kalastusmatkailua mutta linja on viime vuosina kulkenut vain huonompaan. Keskustapuolueella ja koko hallituksella on viimeinen hetki alkaa lunastaa lupauksiaan ja kääntää lohipolitiikan suuntaa.
Simo Pöyhtäri, palkittu lohimies jyrähtää: "Ruotsissa koiraihmiset vaihtoivat hallituksen. Nyt Suomessa saattaa käydä niin, että vapakalastajat kaatavat hallituksen, ellei suunta muutu!"