Kajaanin Perhokerho sai Oulujoen reitti ry:n vuoden 2008 Vesistöteko-tunnustuksen Oulujoen vesistön urheilukalastuksen perinteiden ja historian vaalimisesta. Kerho järjestää mm. Maria Renfors -perhonsidontakisat, jotka tulivat v. 2008 neljännesvuosisadan ikään.
Ensi keväänä 30-vuotisjuhlia viettävä Perhokerho toteutti kuluneena kesänä haaveensa kalastuksen elvyttämisestä Kajaaninjoella. Se vuokrasi joesta Koivukosken ja Ämmäkosken välisen osuuden ja istutti kesällä taimenia ja harjuksia jokeen. Samalla se tarjosi ilmaisen kalastusmahdollisuuden Kajaaninjoella.
Linnanvirta, Kajaanin linnanrauniot ja Lussitupa
Perhokerho alkoi valmistella haaveensa toteuttamista hallituksen keskuudessa, kun todettiin kalastajien kaikonneen ennen suositulta kalastusalueelta. Myös kalastajilta tuli toiveita alueen kehittämisestä. Muutamat rahoittajat toivovat alueesta matkailun vetonaulaa Renforsin hengessä. Nimensä Linnanvirta sai kajaanilaisen, myös aiemmin Oulujoen reitin vesistötekopalkitun, historianlehtorin Kalle Sillmanin ehdotuksen perusteella.
Tavoitteena on saada kalastajat kiinnostumaan Linnanvirran kalastusalueesta. Alueen vetovoimaa halutaan lisätä ja tuoda esille Kajaania, Linnanvirtaa, Perhokerhoa sekä kehittää kalastusmatkailua. Samalla on mahdollisuus tehdä tunnetuksi Herman Renforsia ja hänen kalastusvälinetuotantoansa. Perhokerholaiset pyrkivät palauttamaan Kajaaninjokeen luontaisen koskikalaston, harjuksen ja taimenen.
Kuluneen vuoden aikana alueelle istutettiin 1000 kpl harjuksen 1-kesäisiä poikasia, 7000 kpl 1-vuotiaita poikasia ja 160 kpl 4-vuotiaita (sukukypsiä) harjuksia. Taimenen vastakuoriutuneita poikasia laskettiin jokeen 5000 kpl, 4-vuotiaita taimenia 200 kg ja 6-vuotiaita taimenia 92 kg.
Kalastus Linnanvirralla on sallittua ainoastaan heittouistimella ja perhokalastusvälineillä. Harjuksen osalta kyseessä on c&r- eli pyydä ja päästä -kalastus, koska halutaan elvyttää luontainen harjuskanta. Taimenella alamitta on 50 cm ja saaliskiintiö on yksi kala/vrk. Kuturauhoituksen aikana saa kalastaa, mutta kaikki taimenet pitää vapauttaa. Näiden sääntöjen avulla kalastajia ohjataan kestävän kehityksen mukaiseen kalastukseen ja kalaston hoitoon.
Simo Yli-Lonttinen elvyttää Linnanvirran harjuskantaa
Kesän 2009 aikana kalastuslupia lunastettiin noin 600 kpl, joista puolet on alle 18-vuotiaiden lunastamia. Lupamäärä ja varsinkin nuorten osuus kalastajista yllätti kerholaiset myönteisesti. Valvontaa hoidetaan talkooperiaatteella neljän valantehneen kalastuksenvalvojan toimesta.
Kesän saalismääristä ei vielä tällä hetkellä ole tietoa, koska saalistiedustelu tehdään kaikille kalastaneille vasta tulevan talven aikana. Saalista on tullut ja kalastajilta on saatu paljon myönteistä palautetta hankkeesta.
Kalojen istutuksia ovat rahoittaneet Kajaanilaiset yritykset ja Perhokerho. Lisäksi poikasia on saatu ilmaiseksi tutkimustarkoituksiin. Osa harjuksista on merkattu ja niiden menestymistä seurataan koekalastuksin.
Tulevina kesinä toimintaa on tarkoitus jatkaa saatujen kokemusten ja palautteen pohjalta. Aluetta pyritään tekemään tunnetuksi mm. opasteilla ja esitteellä. Suunnitelmissa on pyytää joesta vähempiarvoisia kaloja, jonka toivotaan parantavan arvokalojen elintilaa. Jatkossa harjuksia ja taimenia istutetaan lisää ja kalastuslupien saanti tehdään yksinkertaisemmaksi. Yhteistyötä sponsoriyritysten ja kerhon välillä jatketaan ja kerho toivoo uusia yrityksiä mukaan toimintaan.
Lussitupa eli sulunvartijan mökki on rakennettu sulunvartijan asunnoksi vuonna 1880. Silloin tervaveneitä varten rakennettiin Ämmäkosken putouksen ohittava kanava. Lussituvalla oli oma tärkeä roolinsa ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Sitä käytettiin jääkärien etappipaikkana ennen heidän siirtymistään sotatoimiin.
Lussituvalla toimii Perhokerhon kesäkahvila
Sulku ja sulkuvartijan talo avattiin yleisölle vuonna 1984. Lussituvalla on ollut Renforsin kalastusvälineitä esittelevä näyttely ja kesäkahvila kolmena kesänä. Kalastajat saavat hakea sieltä Linnanvirran kalastusluvat. Kerholla on tarkoitus hankkia kalastusvälineitä vuokrattavaksi Lussituvalle ja sen aukioloaikaa pyritään jatkamaan.
Kajaanin Perhokerhon ansiokas toiminta Linnanvirran kehittämiseksi on tuonut elämää Kajaanin kaupungin sydämessä virtaavalle Kajaaninjoelle. Harvan kaupungin keskustassa on mahdollisuus heittää perhoa virtaavaan veteen, vaikkapa kesken kauppareissun, kuten Perhokerhon sihteeri Juha Väisänen tuntee houkutusta tehdä. Kun kalastajan silmien edessä nousevat Kajaanin linnan 1600-luvulta peräisin olevat jyhkeät kivimuurien rauniot, ei parempaa kaupunkikalastuskohdetta voi juuri toivoa. Kenties kaupunkilaiset näkevät tulevina kesinä yhä useamman nuoren heittämässä perhoa joen pinnalle kaljapullojen sijaan.
Juha Väisästä haastatteli Aulikki Piirainen (4.12.2009)
Kuvat: Juha Väisänen
Iijoen puolustajille lokakuun 20. päivä oli juhlapäivä. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus antoi lausuntonsa Iijokea uhkaavan Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA:sta). Lausunnossa todetaan, että hanke on koskiensuojelulain, Naturan ja vesipuitedirektiivin vastainen. Selvitysten todettiin olevan riittämättömiä ja puutteellisia ja niistä on tehty vääränsuuntaisia päätelmiä. Lausunto on yksiselitteinen.
- Meille joen ja lain puolustajille oli alusta asti selvää, ettei Ympäristökeskus olisi voinut toisenlaiseen johtopäätökseen tulla. Koskiensuojelulaki, Natura ja vesilaki selvästi osoittavat, että Kollaja-hanke on lakien vastainen. Tehdyt selvitykset olivat niin asenteellisia ja riittämättömiä, ettei niiden perusteella voida lähteä lakeja purkamaan. Kuluneet kolme vuotta ovat jälleen osoittaneet, että kansalaisliikkeen toiminnalla on merkitystä. Kuitenkin olo on yllättävän keventynyt! Kollaja kestää ja kestää ja kestää.
Iijoki hengähtää helpottuneena
Mutta mitä olisi tapahtunut, elleivät kansalaiset olisi toimineet aktiivisesti Kollaja-hanketta vastaan, Pirkko-Liisa pohtii. Pohjolan Voima olisi saanut vapaasti muokata ihmisten käsitystä markkinoimalla ”perusteellisia selvityksiä” Kollajan haitattomuudesta. Ympäristökeskus ei olisi saanut sellaista määrää vastineita YVA:sta. Nyt yhdistysten, kansalaisliikkeen ja kansalaisten aktiivinen perehtyminen asiaan poiki valtavan määrän lausuntoja ja kannanottoja. Eri viranomaisten ja tutkijoiden lausuntojen merkitys oli oleellinen. Voimayhtiön teettämät ja tekemät tavoitehakuiset puutteelliset selvitykset eivät vakuuttaneet ketään, joka asiaan perehtyi. Yksityishenkilöt ja yhteisöt jättivät yli 90 vastinetta YVA-selvitykseen. Niistä lähes kaikki olivat hanketta vastustavia. Ympäristöviranomainen toimi ryhdikkäästi.
Toisaalta hämmästyttävää on ollut se, kuinka valtavasti tavalliset ihmiset ovat valmiita uhraamaan aikaansa ottaessaan selvää asioista ja puolustaessaan omaa jokeaan ja sitä suojelevia lakeja. Mitä kaikkea ihmiset olisivat voineet tehdä sillä ajalla, minkä yhtiön hyökkäys suojeltua jokea kohtaan heiltä vei?
Pirkko-Liisan mielestä Pohjolan Voiman osaselvitykset olivat lähinnä markkinointikirjoja. Surullista hänen mielestään on ollut huomata, kuinka vähän poliitikot, kuntatasolta valtakunnan tasolle, ottavat asioista selvää. PVO:n toimitusjohtajan julistus vesivoiman uudesta tulemisesta ja uusista ympäristöystävällisistä innovaatioista on kääntänyt monen poliitikon mielen vesivoimamyönteiseksi. Mitään uutta innovaatiota ympäristöystävällisestä vesivoimasta ei kuitenkaan löydy 400-sivuisesta yva-selvityksestä, vaikka voimayhtiö sellaista koko ajan mainosti.
Osa kansanedustajista vaikuttaa luottavan voimayhtiön kantoihin enemmän kuin suojeluyhdistysten jakamaan tietoon. Asian toista puolta ei haluta kuulla tai ottaa selvää. Siitä voi päätellä, että heillä on puutteellinen ymmärrys laeista, esim. vesienhoitolaista. Nykyinen Kollaja-suunnitelma ei todellakaan poikkea miltään olennaisilta osin 1980-luvun suunnitelmasta. Iijoen puolustajat olivat viimeksi lokakuussa eduskunnassa kertomassa, mitä Kollaja-hanke todella aiheuttaisi. Paikalla oli vain murto osa kansanedustajista, vaikka kysymys on valtakunnallisesti vaikuttavasta asiasta.
Pirkko-Liisa istuttamassa vastakuoriutuneita iijokisia meritaimenia
Suomen luonnonsuojeluliiton vuotuisen tunnustuksen, Ympäristöpalkinnon, Iijoen suojelusta tänä vuonna saanut Pirkko-Liisa Luhta: Uskotko, että PVO nyt luovuttaa? Sanoihan yhtiön pääjohtaja Ympäristökeskuksen lausunnon tultua julki, että nyt voimayhtiö tietää, miten allas pitää luontoarvoja menettämättä toteuttaa.
- Yhtiö, samoin kuin selvityksen tehnyt Ramboll Finland Oy, on menettänyt uskottavuutensa. Kollaja ei yksinkertaisesti ole mahdollinen ilman suuria ympäristötuhoja. Voimayhtiöllä on pitkä tie edessään saadakseen takaisin luottamuksen, jonka he olivat jo saavuttaneet ennen tätä. Kuulutamme yhteiskuntavastuuta yhtiöltä. Työpaikkakiusaaminen on kriminalisoitu. Milloin kriminalisoidaan kiusaaminen, jota yhtiöt ovat jatkaneet vuosikymmenestä toiseen, kuten Kollajalla ja Vuotoksella. Millä korvataan sosiaalisen pääoman murentumien näillä alueilla, millä korvataan ihmisille heidän aikansa, jonka he joutuvat käyttämään puolustaessaan kotiseutuaan yhtiöiden oman edun tavoittelun nimissä lailla suojelluilla alueilla? Fiksu yhtiö ymmärtää milloin on tultu tien päähän, vähemmän fiksu jatkaa pään hakkaamista betonipatoon. Konsultit, jotka ovat ohjanneet yhtiön toimia Kollaja-hankeessa, voisivat nyt kertoa, miten tässä tilanteessa on viisainta toimia. Yhtiömaailman ohje on, että virheet kannattaa tunnustaa välittömästi, toteaa Pirtsi.
Ympäristöviranomainen saa nyt kuitenkin kovasti kiitosta Kollajan puolustajalta. Lait ja yhteiskunnan kokonaisetu voittivat, eikä Iijokea uhrata mitättömän energiamäärän takia. Kansalaisjuhla on tulossa!
Pirkko-Liisa Luhtaa haastatteli Aulikki Piirainen (17.11.2009)
Tervan tie on Suomen yhdeksäs virallinen matkailutie. Tiehallinto hyväksyi reitin matkailutieksi marraskuussa 2008. Tervantie-reitti alkaa Kuhmosta ja kulkee Kajaanin kautta valtatielle 22. Reitti poikkeaa Manamansaloon ja palaa Oulujärven eteläpuolta pitkin takaisin valtatie 22:lle päättyen Ouluun. Tervan tie liittyy Suomen puolella osaksi Oulusta Vienan Karjalan kautta Arkangelin alueelle ulottuvaa kansainvälistä matkailureittiä.
Kajaanin ammattikorkeakoulussa käynnistyneen Tervan tie –matkailutiehankkeen pääteemana on terva ja tervakulttuuri. Hankkeen projektipäällikkönä toimiva Anne Hyvärinen kertoo, että hanke kartoittaa jo olemassa olevia tervaan liittyviä tuotteita ja matkailutarjontaa. Tavoitteena on koota yhteen tervaan perustuvat käyntikohteet, myyntituotteet ja tapahtumat ja muodostaa niistä tuotteistettu matkailureitti. Vaikka Hyrynsalmen reitti ei ole virallisen matkailutien osa, kuuluu se tien vaikutusalueeseen. Matkailutie on yhteistoimintavyöhykkeen ydin, mutta huomioi vaihtoehtoiset reitit ja tervakulttuurin kannalta merkittävät kohteet muualtakin lähialueelta. Tielle rakennetaan opastus- ja viitoitussuunnitelma ja tie merkitään Tervan tie –matkailutieopasteilla. Hankkeen puitteissa käynnistetään markkinointi ja tuotetaan Internet-sivut ja esite neljällä kielellä. Hanke toteutetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.
Tervan tie on rekisteröity tavaramerkki, jonka omistaa Valtatie 22 yhdistys ry. Yhdistyksen muodostavat alueen kahdeksan jäsenkuntaa (Oulu, Muhos, Utajärvi, Vaala, Paltamo, Kajaani, Sotkamo ja Kuhmo). Edellisen lisäksi projektia rahoittavat EAKR, Kainuun maakunta –kuntayhtymä ja Pohjois-Pohjanmaan liitto
Anne Hyvärisen mukaan Internet-sivustolle on tarkoitus kerätä tietoa tervasta ja tervakulttuurista, mm. tervanpoltosta ja tervansoudusta. Lisäksi reittiä esitellään matkailuhistorian näkökulmasta. Alueen vesistöt toimivat aikanaan tärkeinä kulkuväylinä ja oman hohtonsa toivat urheilukalastajat Oulu- ja Kajaaninjoella. Sivulle suunnitellaan kartastoa, jossa esitellään reittiä ja sen kohteita: kulttuuria, liikuntamahdollisuuksia, yrityksiä jne. Sivulta yrittäjät löytävät ohjeet siitä, miten Tervan tie –tavaramerkkiä haetaan ja mitä sen myöntäminen edellyttää. Kätevää on löytää tilattavat tervatuotteet ja ohjelmapalvelut Tervan tie -sivujen kautta.
Internet-sivusto suunnitellaan erilaisille kohderyhmille sopiviksi: mikä kala nappaa Tervan tie -alueella kalastajan koukkuun, mistä golffari löytää viheriöitä tai mitä on tarjolla kulttuurinälkäiselle, jne.
Tervakulttuuri on alueelle omaleimaista ja arvokasta perintöä. Samoin rikkaat vesialueet. Kulkeminen vesistöjä pitkin tervaveneen lailla on tehtävä jälleen mahdolliseksi. Veneiden siirto voimalaitosten yli vaatii järjestelyjä, samoin valtavan järvialueen, Oulujärven, löytäminen. Toivottavasti Tervan tie –hanke osaltaan auttaa matkailijoita ymmärtämään alueen ainutlaatuisuuden ja elinvoimaisuuden.
1.7.2009 Aulikki Piirainen
Kuvankaunis Hyrynpuro muuttuu kuivatusviemäriksi, mikäli Isosuo tuhotaan
Väinö Linnan suurteos Täällä Pohjantähden alla alkaa sanoin ”alussa oli suo kuokka ja Jussi”, samoilla sanoilla voi kuvat Pelsonsuon asutuksen syntyhistorian, tosin Jussin paikalle täytynee laittaa vangit. Elämä Pelsolla soljui sopuisasti, osa kyläläisistä hankki elantonsa maanviljellystä ja toinen puoli kävi vankilalla töissä. Leivänjatketta kyläläiset saivat laajoilta suoalueilta, jotka ympäröivät kyläkeskusta. Voin vieläkin muistaa lapsuusajan riekkopaistin huumaavan tuoksun, joka levisi syksyiseen pihapiiriin avoimesta keittiönikkunasta lähes jokaisessa talossa. Samaten muistan heinäkuiset hillaretket, tätä suon kultaa riitti kaikille saavitolkulla aina myynti asti. Eikä pidä unohtaa karpaloita, jotka nykytietämyksen mukaan ovat ”terveystuotteen” asemassa.
Mutta kaikki hyvä päättyy aikanaan ja näin kävi myös Pelsolle. Tuhon siemenet lensivät seitsemänkymmentäluvun öljykriisin muodossa. Tuolloin Vapo valjasti Pelson mittaamattoman arvokkaat suot turvetuotantoon. Kyläläiset suhtautuivat aluksi positiivisesti koko hankkeeseen, sillä tarjosihan se aluksi runsain mitoin töitä paikalliselle väestölle. Eipä aikaakaan kun soraääniä alkoi kantautua yhden jos toisenkin suusta, kun huomattiin miten hävisivät riekot, hillat ja karpalot. Siinä sivussa liettyi soiden kuivatusvesistä Kanto- ja Pitkäjärvi. Ja kuka tietää onko Rokuan lampien kuivumisen syynä Pelsolla harjoitettu turvetuotanto? No, asian tiimoilta tehdään parasta aikaa tutkimuksia. Lopullisesti mielipideilmasto kääntyi turvetuotantoa vastaan, kun työpaikat hävisivät koneiden kehityksen ja töiden ulkoistuksen kautta.
Nyt lähes neljäkymmentä vuotta myöhemmin Pelsosta on jäljellä vain raiskatut, lohduttomat suomontut. Olen tätä lohdutonta näkyä katsellessani miettinyt, mitä ympäristölupapäätöksissä mainittu jälkityö ja jälkihoito oikeastaan tarkoittavat. Onko se sitä, että viedään turpeen nostoon käytetyt ehjät koneet pois?
Mennäänpä sitten nykyhetkeen ja otsakkeessakin mainittuun Oulujokeen. Vuosituhannen alussa vierailin Pasin mökkityömaalla, kuvankauniin Otermajärven rannalla, missä karhunpentu lyllersi ojanpohjaa pitkin ja riekko lauleskeli kanervikossa, siis paikka oli paratiisi. Ja kun selvisi vielä, että metsähallituksella oli kyseisellä rannalla kesämökkitontti myynnissä, ei ostopäätöstä tarvinnut kauan miettiä.
Niin nousi minunkin tontille pienoinen saunamökki, missä pystyi rentoutumaan luonnonrauhasta nauttien ja muikkuja kalastellen. Tätä auvoisuutta kesti parivuotta, kunnes posti toi kirjeen, missä kerrottiin Vapon aloittavan turvetuotannon läheisellä Isollasuolla. Ensimmäinen reaktioni oli, että Kainuun ympäristövirastolle on sattunut inhimillinen erehdys. Eihän turpeen nostolupaa voida myöntää, koska Oulujokeen palautetaan nousulohi ja Otermajärvestä lähtevä Kutujoki on todettu lukuisissa tutkimuksissa hyväksi poikastuotantojoeksi ja nyt siihen alettaisiin laskea Isosuon likavesiä. Toisekseen lohen palauttamiseksi Oulujokeen on sitouduttu sijoittamaan miljoonia euroja ja myös Kainuun ympäristövirasto oli hankkeessa mukana.
Oli karmeaa todeta päätelmäni inhimillisestä erehdyksestä täysin vääräksi. Alkutyrmistyksen jälkeen nousi voimakas vastarinta Isosuon puolesta, johon osallistuivat niin mökkiläiset, Oterman kyläläiset, kalastusseurat, Oulujoki liikkeet ja Vaalan kunta. Vaasan hallinto-oikeudesta tuli turpeennostoa puoltava päätös tietyin rajoituksin ja valitus on parhaillaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Lopullista päätöstä odotellessa voimme kuvitella mitä vaikutuksia turpeennostolla Oulujoen vesistöalueella on itse Oulujokeen.
Aiemmin kävimme perhostelemassa harjuksia Kutujoella. Myllykoskesta saikin niitä ja ne lisääntyivät luontaisesti. Sitten tuli turvesuo…Niskansuo, koko noin 270 hehtaaria jonka jätevedet laskettiin suoraan Kutujoen yläjuoksulle. Sen jälkeen kaloissa alkoi olla makuvirheitä, eipä huvita enää mennä perhostelemaan. Kutujoki on vain yksi joki, jota turvetuotanto kuormittaa ja joka laskee Oulujokeen. Ympäristöviranomaiset katsovat lupapäätöstä tehdessään vain yhtä suota, eivät kokonaisuutta. Oulujoki-varren kymmenistä turvesoista jokaisesta muodostuu pieni jätevirta, joka Oulujoessa yhdistyy suureksi jätevirraksi.
Oulun kaupunki on alueen ainoa kunta, joka ottaa lähes kaiken talousvetensä Oulujoesta. Oulun Vedessä ongelmaa varmaan jo tiedostetaan, se vaan olisi tiedostettava laajemmin kaupunkilaistenkin joukossa ja päättäjien olisi herättävä Ruususen unesta pohtimaan asiaa vakavammin.
Oulun Veden vuosikertomuksista voidaan lukea, kuinka Oulujoen veden happamuus ja humuspitoisuus on koko ajan lisääntynyt. Samoista vuosikertomuksista näkee myös, kuinka puhdistuskemikaalien käyttöä veden puhdistamiseen juomakelpoiseksi joudutaan koko ajan lisäämään. Mistähän humus ja happamuus tulevat? Maatalous on jokivarressa vähentynyt, ja metsäojituksiin on tullut jo ajat sitten tarkemmat ympäristömääräykset laskeutumisaltaiden ym. osalta. Kaikki varmaan muistavat taannoisen vesikriisin Nokialla. Turvesoilla vaikkapa urakoitsijan polttoainesäiliön rikkoutuminen voisi johtaa tuhansien litrojen polttoainemäärän valumisen Oulujokeen. Tai sitten turvapalojen yhteydessä vesistöihin pääsevät sammutuskemikaalit… Mistäs sitten kaupunkilaisille saataisiin puhdasta vettä. Viinivaara-haihattelua on ollut jo kohta parikymmentä vuotta ja se jatkunee toisen mokoman. Muistaneeko vielä joku tilanteen 80- 90-luvun vaihteessa, jossa Muhoksella hieman ”lipsahti” jätevesilaitoksella tulvien aikana. Kraanavesi maistui ja tuoksui suorastaan pask… usean päivän ajan. Siinä hyvä muistutus kuinka tärkeä puhdas raakavesi on. Voisi yhdeltä jos toiselta päästä pieni parahdus, jos hanasta alkaisi tulla veden lisäksi vähän muutakin…
Oulun kaupungilla on kylläkin oma lehmä ojassa. Oulun Energia sahaa oksaa, jolla Oulun Vesi istuskelee, Toppilan voimalaitoksethan ovat alueen suurin turpeenkäyttäjä. Oulun Energia ei voi tosiaankaan sanoa tuottavansa vihreää energiaa, tosin tunnuslauseena onkin ”Pohjoista Voimaa”. Voimallisesti he tosiaan vaikuttavatkin Oulujoen ja sen sivujokiin. Veden laatu heikkenee turvesoiden jätevesistä ja Oulun Vesi puolestaan yrittää tehdä puhdistamalla juomakelpoista vettä kaupunkilaisille.
Oulun kaupungin pitäisi pikkuhiljaa huomata, että turpeella energian tuottaminen ei ole enää kestävällä pohjalla. Vesistövaikutusten lisäksi turve on jopa kivihiiltä pahempi kasvihuonekaasujen tuottaja, kun otetaan huomioon tuotannosta, kuljetuksista (rekkaralli) ja poltosta vapautuvat kasvihuonekaasu päästöt. Luonnontilassa oleva suo sitoo ilmasta hiilidioksidia. Kun sen päältä kasvillisuus poistetaan turvesuon käyttöönoton yhteydessä, niin sen jälkeen se ei enää sido tuhansien vuosien aikana keräämäänsä hiiltä vaan alkaa päästää sitä. Turvesoilta vapautuukin lähes yhtä paljon hiilidioksidia mitä sen poltosta aiheutuu. Tätä ei yleensä ajatella, kun esim. ilmoitetaan tuotantolaitoksien vuosipäästöjä. Oulun Energia ei kylläkään voi ylpeillä edes niillä, parin vuoden takaista tilastojen mukaan Toppilan voimalaitokset olivat Suomen 9. suurin hiilidioksidi-päästäjä yksittäisistä laitoksista. Näistä ja muista päästöistä aiheutuvat happamat laskeumat aiheuttavat maaperän ja vesistöjen happamoitumista...niinpä niin. Kaupungin isien tulee katsoa peiliin ja sen jälkeen varsin vakavasti harkita siirtymistä vaihtoehtoisiin energialähteisiin.
Koko turpeen käyttöä voidaan verrata kaupankäyntiin: jos ei ole kysyntään, tarjontakin häviää pikkuhiljaa. Uusien turvesoiden avaaminen Pohjois-Pohjanmaalla on turhaa kun Oulun Energia siirtyy käyttämään vaihtoehtoisia energialähteitä ja Oulujoen ja sen sivujokien vedenlaatu alkaa kohentua.
Rauno Korolainen ja Pasi Virkkunen
Kalevassa (sunnuntai 1.2.2009) oli kolmipalstainen juttu, jossa uutisoitiin Oulujoen asiaa ajamaan perustettavasta osuuskunnasta. Juttu oli kaikin puolin hyvä ja ajatus luonnollisesti kannatettava, onhan se tavallaan oma lapseni. Mutta on silti syytä hieman jarrutella ja oikaista uutista toteamalla, ettei minkään sortin päätöstä minkään sortin toimijasta ole toistaiseksi tehty. Ajatus on kuitenkin esitetty ja mm. tuon Kalevan jutun toivottavasti poikimalle julkiselle keskustelulle saadaan sopivasti syttöjä puolesta ja vastaan. Se olisi nyt mitä hartain toiveeni, ja siksipä rohkenen lähestyä asiasta kiinnostuneita tämän vuodatukseni muodossa. Listaan seuraavaksi esille nostamiani asiakohtia, jotta se selkiyttäisi mahdollisia kommentteja ja tehostaisi vuorovaikutusta.
Kirjoittaessani maantieteellisessä mielessä Oulujoesta tai Oulujokivarresta tai Oulujoen alueesta yleensäkin tarkoitan Oulujärvestä alkavaa ja Hailuotoon päättyvää vesi- ja ranta-aluetta sekä niitä kuntia, jotka sijaitsevat vesistön alueella.
Voimassa olevien sopimusten mukaisesti Oulujoen veden omistavat Fortum Oyj sekä Oulun Energia. En ole kiistämässä tai kyseenalaistamassa näiden toimijoiden juridisia oikeuksia veteen tai hallitsemiinsa maa-alueisiin.
Edellä mainitut voimayhtiöt toimivat lakien ja asetusten sekä tehtyjen sopimusten mukaisesti.
Oulujoen ympärillä toimivilla tahoilla tarkoitan yksityisiä tai yhteisöllisiä toimijoita, jotka ovat tai kokevat olevansa jokeen suhteessa joko kotiseudun, asumisen, omistuksen, sijainnin, työtehtävän, harrastuksen tai virkavastuun kautta.
1. Asenneilmapiiri (haaste)
Oulujoki rantoineen pitää sisällään useita eri intressipiirejä. Heistä jokaisella on omia tarvelähtöisiä oletuksia ja odotuksia, vahvoja tunnelatauksia sekä myös vahvoihin ennakkoluuloihin perustuvia varauksia. Tämä sekalainen intressikirjo on tosiasia ja se on muokannut Oulujoen ympärillä käytävää keskustelua joko yksipuoliseksi julistamiseksi tai nurkkakuntaiseksi inttämiseksi. Rakentavan ja sitovan, kattavasti koko jokivartta koskevan yhteistyömallin synnyttäminen onkin haasteista suurin, mutta samalla ehdoton edellytys Oulujoen kehittämiselle ja joen tarjoamien monien mahdollisuuksien hyödyntämiselle.
2. Tarve
Oulujoen asian ajaminen edellyttää yhtä ääntä. Yhden äänen takana on oltava jokivarren asukkaiden ja toimijoiden enemmistön hyväksymä Oulujoki-edustajisto. Oulujoen ääntä käyttää edustajiston valvonnassa ja edustajiston valtuutuksella toimiva juridinen toimielin, joka siis voisi olla esim. osuuskunta-muotoinen, mikäli näin parhaaksi nähtäisiin. On huomattava, ettei tässä tarkoitetun toimielimen ole itse tarkoitus omistaa vettä tai rantoja, sen sijaan elin voi toimia eri osapuolten välillä neuvottelijana, aloitteentekijänä, organisaattorina sekä juridisena osapuolena Oulujoen kehittämiseen liittyvissä asioissa.
Ensimmäinen Oulujoki-edustajisto perustaa juridisen toimielimen, valitsee perustettavaan toimielimeen vastuullisen päällikön ja määrittää päällikön toimivaltuudet, tehtävänkuvan, toiminnalliset tavoitteet sekä työsopimuksen sisällön. Päällikön työsuhde on kokopäivätoiminen, mutta määräaikainen kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
Juridinen toimielin on edellytys mm. EU-hankkeiden toteutumisille.
3. Eteneminen
Kunkin Oulujoen varren kunnan (Hailuoto, Muhos, Utajärvi, Vaala) sekä Oulun kaupungin valtuuston puheenjohtaja nimittää kaksi edustajaa tunnustelu- ja valmistelutyötä tekevään selvitysryhmään. Lisäksi työryhmään voivat nimittää oman edustajansa Pohj.Pohjanmaan ja Kainuun Maakuntaliitot sekä Ympäristökeskukset.
Selvitysryhmä vastaa annettujen selvitystehtävien toteuttamisesta 12 kuukauden kuluessa tehtävän saamisesta.
Syntyvistä kustannuksista vastaavat toimeksiantajat yhdessä erikseen määrättävien jakoperusteiden mukaisesti. Ryhmälle osoitetaan osapuolten toimesta ja niiden välisellä keskinäisellä sopimuksella tarvittavat toiminnalliset resurssit. Selvitysryhmän on toimittava näiden resurssien rajoissa.
Selvitysryhmä voi käyttää työssään ulkopuolisia asiantuntijatahoja oman harkintansa mukaisesti, kuitenkin annettujen resurssien puitteissa.
Ulkopuolisia asiantuntijoita ovat esim. Ympäristökeskukset, Maakuntaliitot ja muut viranomaiset sekä osalliset yksityiset henkilöt, yhdistykset ja järjestöt.
Selvitysryhmä kokoontuu kahden viikon välein eri puolella tarkasteltavaa aluetta. Ryhmän toimintaa johtaa ryhmän keskuudestaan nimeämä puheenjohtaja.
4. Selvitysryhmän tehtävä
Analysoida nykytilanteen haasteet ja mahdollisuudet (Oulujoki SWOT, huomioiden myös alussa mainitun asenneilmapiirin sekä aiemmat kokemukset osapuolten välisestä yhteistyöstä)
Kartoittaa jokivarren alueen olemassa olevat toimijat sektoreittain.
Visioida tulevaisuuden mahdollisuuksia ja tarpeita.
Pohtia perusteita yhteisen toimielimen perustamiseksi.
Laatia jatkokäsittelyä varten esitys jokivarren alueen kehitysstrategiaksi
5. Selvitysryhmän tavoite
Oulujoen tarjoamien mahdollisuuksien kartoittaminen ja hyödyntäminen elinkeinolähtöisesti, kulttuurisesti sekä virkistysmielessä.
Yhteisen toimielimen perustaminen edistämään tavoitteiden täyttymistä.
6. Toimielimen tehtävä
Toimia kaikkia Oulujoen alueen yksityisiä osapuolia edustavana edunvalvojana
Kehittää alueen elinkeinomahdollisuuksia (elinkeinostrategia)
Tuotteistaa Oulujoki-palvelut yhden kattobrändin alle (imago)
Vastata EU-hankkeiden hakemisesta ja koordinoinnista (hanketoimisto)
Markkinoida aluetta matkailukohteena (markkinointikanava)
Järjestää itse tai olla osaltaan järjestämässä yleisötilaisuuksia ja tapahtumia (organisaattori)
Heikki Pesämaa 3.helmikuuta 2009
On aika hoitaa haavat kuntoon.
Oulujoki. Satakaksikymmentä kilometriä Kainuun kaukaisilta vaaramailta kerättyä vetten virtaa. Virrassa sen seitsemän patoa pakottamassa veden voimavarastoiksi ja kokonaista kolme kuntarajaa karsinoimassa alueen kolmeksi kunnaksi ja yhdeksi kaupungiksi. Oulujoki piirtyy suurena suonena kahden maakunnan mailla: länsipuolella, Pohjois-Pohjanmaalla, vuolas pääuoma hyväilee suomineidon pehmeää vatsanseutua, idässä lukuisat latvavedet kiemurtelevat kutitellen luista jäntevää selkää. Oulujärvi kerää altaaseensa kehon nesteet kuin valtaisa virtsarakko, päästääkseen paineensa purkautumaan Oulujoen kanavan kautta aina Pohjanlahteen saakka. Oulujoen upea vesistö on pohjoisen ihmisen ikäinen elämänvirta.
Oulujoki ei ole joeksi pitkä, eikä liioin leveä, mutta juoksultaan se on joutuisa. Ei luulisi Oulujoen vaikuttavan reittiseutujen ihmisiin muutoin kuin kanssakäymiseen kannustavasti. Joki voisi yhdistää, se voisi ikään kuin neuloa yhteen rantojen ja kuntien kansaa - mutta sitä se ei tee - enemmän se erottaa, Oulujoki ratkoo ihmisiä erilleen toisistaan. Kymmenen kipeää tikkiä. Patoja ja rajoja. Joki valjastettiin heti sotien jälkeen seitsemällä suurella seinällä, ensimmäiset suunnitelmat sähköntuotantotoiminnan toteuttamiseksi oli tehty jo 1900-luvun alussa. Voimalaitosten rakentaminen oli kansallista elvytystyötä vailla vertaa! Sodasta työkykyisinä palanneet miehet saivat kipeästi kaipaamansa mahdollisuuden päästä käsiksi ansiotöihin, mutta, mikä kenties sitäkin tärkeämpää, he myös saivat mahdollisuuden käsitellä vertaisjoukossa sodan jättämiä traumaattisia kokemuksiaan. Voimalaitostyömaat olivat suuren luokan kriisityön keskittymiä ja ne täyttivät osaltaan paikkansa järkkyneitä ihmismieliä eheyttäneinä traumaterapian tarjoajina. Toisenlaisiakin terapiamuotoja suosittiin, mutta niiden hintana oli joko alkoholismi tai kuolema tai sekä että.
Oulujoen virta on vahva, mutta väki sen reunoilla voimatonta. Kuten on virta puristettu sähkövoimaksi valtakunnan verkkoihin, on väki virran varrelta toimitettu työvoimaksi valtakunnan keskuksiin. Molemmilla on toki hyödyllinen tehtävä, vaikka sen kestoa ei kumpaiseltakaan kysytty. Joki liikkuu, mutta pysyy uskollisesti uomassaan, myös joen äärellä varttunut ihminen liikkuu, mutta on loitonnut etäälle alkuperästään. Tietämättään moni sytyttää kaksionsa valot lapsuutensa kotijoen voimasta. Oulujoki on alati läsnä, niin ihmisten ajatuksissa kuin heidän arjessakin. Se kummittelee kattolampuissa, kahvinkeittimissä ja lämpöisten kaakelilattioiden alla.
Mutta kyräilevä kansa Oulujoen äärellä. Kuinka kaukana ovatkaan ihmiset toisistaan. Nyt jos koskaan yhdessä tekemisen tahtoa tarvittaisiin, Oulujoen virran olisi neulottava rantojensa kansaa yksiin ja yhteisiin talkoisiin. Kyllähän sitä tahtoakin löytyy, joskin lähinnä silloin, kun on kyse omasta edusta, henkilökohtaisesta hyödystä. Tahto ilmenee tarvelähtöisesti ja tarve on silloin ihmisen oma. Kuka olisi joen puolella ilman, että olisi yhteiskuntaa tai ihmisiä vastaan? Ei voi väittää, etteikö heitä harvoja olisi, mutta lukumäärältään he ovat kyllä vähäiset kuin syksyisessä sateessa soutajat.
Voi, voi, minähän marisen ja motkotan! Tiedän, tiedän! Kuritan kuulijoita ja ruoskin rantakuntien päättäjiä harkitun tarkoituksenmukaisesti. En siltikään koe irvisteleväni, enkä koe tikkuista toimintaani epäpyhäksi. Pikemminkin päinvastoin. Valmistaudun kohtaamiseen, muokkaan maaperää ja käyn varjonyrkkeilijän lailla kulissien takaista esitaistelua. Minussa on käynnissä liikekannallepano, kuivaharjoitteluvaihe. Tässä vaiheessa täytyykin huudella kokoon kannattajia ja kasvattaa lepoon asemoituneiden joukkojen taistelumoraalia. Minulla ja kaltaisillani isänmaan ystävillä täytyy olla mahdollisuus voittaa virallinen vihollisemme, välinpitämättömyys. Taistelun tavoitteena on vapaa Oulujoki, asenteiden muutos ja kotiseutuhenkinen toimeliaisuus!
Oulujoki on yhä mysteeri minulle. Mitä tapahtui 1943 sattuneen Pyhäkosken traagisen veneonnettomuuden jälkeen? Mitä tapahtui 1944 päättyneen sodan seurauksena? Kumpi vaikeni ensin, kansa vai joki? Selvää on, että elämäntapa Oulujoella muuttui peruuttamattomasti, vaikeneminen jäi tavaksi ja kehittyi välinpitämättömyydeksi. Rantojen kuntiin asettui muualta tulleita työmiehiä yksiksensä tai perheineen. Työmiehistä parhaat lähtivät työmaiden valmistuttua kesyttämään Kemijokea, heikkolahjaisempi sakki juurtui Oulujokivarteen.
Joki oli tuolloin jo muuttunut. Ja kohta muuttuivat kunnat, ja myös politiikka muuttui ja tapakulttuuri muuttui. Oli alkanut uusi aika, joka on jättänyt seutuun lähtemättömän jälkensä. Välinpitämättömyyden ja vaiteliaisuuden jäljen.
Jututin muutama vuosi sitten neljän eri tapaamiskerran aikana erästä Oulujoen rannalla syntynyttä ja siellä lapsuutensa ja nuoruutensakin viettänyttä, ansioitunutta sotaveteraania. Tunnelma oli alkuun varautunut ja vaisu. Mies ei halunnut puhua Oulujoesta, mieluummin kaikesta muusta. Rohkaisin silti häntä palaamaan lapsuutensa muisteluihin ja lopulta hän myönsi hiljaa hylänneensä joen koskien äänten lakattua kuulumasta. ”Ei sitä Oulujokea enää ole” hän sanoi. Mies on syntynyt, kasvanut ja myös asunut koko pitkän ikänsä lähellä Oulujokea, muttei ollut voimalaitospatojen valmistuttua käynyt edes sen rannoilla. Ilman puhumisen pakkoa puhuimme pitkään hänelle häpeällisen kipeästä aiheesta ja saatoin kuunnellessani havaita hänen silmänsä kostuneen kyynelistä, jotka jäivät häpeilemättä kimaltelemaan punakoille poskipäille. Seuraavana kesänä Oulujoen mökkipaikkamme pihasta näin tutun veneen liukuvan rantavesiä, heilutin tervehdyksen ja näin kokassa pienen nyytin. Luulin sitä ensin pikkulapseksi, mutta tarkemmin katsoessani tunnistin nyytin tutuksi juttukumppanikseni. Myöhemmin kuulin veneen soutajalta, että vanha mies oli halunnut vielä kerran palata kauan sitten hylkäämälleen kotijoelle ja oli siksi pyytänyt päästä soutajan kanssa vesille. Kuulin veneretken olleen lähes sanaton ja muutoinkin vähäeleinen. Tajusin miehen halunneen tehdä sovinnon itsensä ja tuskaisiin tapahtumiin syyttömän Oulujoen välillä.
Oulujoen rantojen asukkaat kokivat tulleensa petetyiksi, heille oli pelottavan suuri shokki, kun kosket yhtenä aamuna olivat lakanneet jylisemästä ja kun raikas kosteus katosi hengitysilmasta pysäytetyn virran väljähdyttyä. Niin ikään samoihin aikoihin sotien seurauksena maassa valtaan päässyt uusi komento teki elämästä erilaisen, jollain oudolla tapaa tyhjänpäiväisemmän. Jokivarren ihmisillä tulikin vallalle tunne hylätyksi tulemisesta. Tuon tunteen ja elävän joen menettämisen välillä oli selvä syy-seuraus –suhde ja niin elämää lähdettiin etsimään muualta. Kotijoki jätettiin unohduksiin ja hylättiin, olihan se nyt kokonaan menetetty. Tuskaa täytyi hallita vaikenemisella tai pois muuttamisella. Muutoksen seurauksena syntyi kaksi toisistaan täysin eroavaa Oulujokea, entinen vapaa ja nykyinen kahlittu. Huomioiden samaan aikaan tapahtuneen yhteiskunnallisen muutoksen ja sodan kipeät seuraamukset on selvää, että kyseessä olivat mittavan kokoluokan mielenmyllerrykset. Havaintoa helpottaa, kun vertaa rannoilta otettuja vapaan Oulujoen aikaisia mustavalkovalokuvia tämän hetkisiin maisemiin. Riettaat risukot ovat kasvaneet vapaan joen aikaisten ihmisten kyynelistä ja peittäneet taakseen heidän pahanolonsa katkerimman mielenmaiseman.
Oulujoki sisältää runsaasti taitavasti selitettyä saamattomuutta, opitun kuuliaista välinpitämättömyyttä ja vaalittua varautuneisuutta. Toimettomuus on tullut taloihin tavaksi. Lähtövalmius jokiasian puolesta on varovaista ja vähintäänkin viipyvää, innostus laimeaa, onhan nykyään koko jokivartinen elämä laimeaa. Ihmisten henkisyys on kahlittu, kuten viereinen virta; ihmisten fyysisestä valmiudesta viestivät risukoituneet rannat ja puhtaat paidat. Nämä Oulujoen kotirannat paistavat päittemme yllä saamattomuutemme häpeän kruununa. Unelmat vapaasta joesta, jos niitä vielä jossain elää, ovat täydellisen epätodellisia niin kauan kuin perinnepirttien ikkunoista näkyy joen sinen sijaan läpinäkymättömien leppäpattereiden harmaat rivistöt. Jos ajatuksesi juoksu on kuin kahlitun joen virta, siis monissa kohdin ohjattu, koko ajan kontrolloitu ja paikoin betoniin peitetty, niin ei sinusta ole soturiksi. Mutta jos ymmärrät asiaani, jos mielesi on vapaa ja osaat nähdä virran ja rannat vapaina, ja tahdot toimeen, niin tule taistoon! Sinua tarvitaan, sillä meitä on oltava paljon!
Velvollisuudentunnoissaan rantakuntien päättämättömät valtuustovaliot työstävät naapureittensa suuntaan pakollisia tunnusteluja, vaikka takaraivojaan painaa enemmänkin pelko paikanmenetyksistä kuin huoli todellisen yhteistoiminnan viipymisestä. Kuntalaisilla sen sijaan on aitoa kiinnostusta Oulujokea ja sen mahdollisuuksia kohtaan. Valitettavasti tarvittavan vahvan kansalaistoiminnan syntyä vaikeuttavat kuppikuntaiset asenteet. Pidetään perin mustasukkaisesti vain huolta siitä, että kaikilla menee huonosti, koska silloin ei naapurillakaan mene hyvin ja kyräilevä meno jatkuu kuten ennenkin.
Koko jokivarren matkalla tapahtuu kuitenkin, toisistaan toistaiseksi liikoja tietämättä, pieniä ujoja havahtumisia. Ilmassa on tervettä, joskin varovaista hapuilua, mutta yhtä kaikki selvää uuden suunnan hakemista. Eväitä vapaalle Oulujoelle on siis olemassa! Tämä on tärkeää ja toivoa antavaa, sillä vapautuminen tapahtuu ihmisissä itsessään. Meidän on kyettävä yhteiseen rintamaan, meidän on voitava tarttua toimintaa vaativiin aloitteisiin. Yhteistyön edellytys on molemminpuolinen tarve ja tietoisuus, meidän täytyy tulla toisiamme vastaan, meidän täytyy olla itse valmiita antamaan enemmän kuin odotamme saavamme. Nyt on koittanut aika kysyä, missä onkaan joukkojen edessä kulkeva tulenkantaja, kuka olisi aloitteentekijä ja mistä hänelle löytyisi tarvittavat apostolit?
Miten me sitten voisimme välittää voimaa Oulujoen virrasta myös rantamaiden miehittäjille? Miten me voisimme vapauttaa ihmismielet patojen painosta, kuinka koota kansan kannat yhteisen asian taakse? Taistelu vaatii voimakseen vahvimmat veljet ja sisukkaimmat siskot. Riviin on tultava kaikki kunnat ja sakeimmatkin suvut. Vapaa Oulujoki on taistelemisen arvoinen tavoite! Olen itse raivannut oman sijani Oulujokivarteen lähellä Utajärven ja Vaalan rajaa. Tiedän puhuvani monella tapaa tärkeän asian edestä julistaessani, että rannat on siivottava risuista ja jokimaisema on avattava katseiden kulkea. Olen suureksi ilokseni saanut huomata esimerkkini tarttuneen kaiken ikänsä jokirannoilla asuneisiin naapuritalojen isäntiin. Ensi kesänä voimmekin esitellä ihastelijoille, ja tietenkin myös epäilijöille, upeinta ja alkuperäisintä jokimaisemaa ainakin kahden kilometrin matkalta! Raivaustyö on ollut kieltämättä suuri, kuten on jokakesäinen lammaskatraiden hoitama maiseman ylläpitotyökin, mutta upeiden petäjien paaluttamia rinnepolkuja kulkiessa ja joenjuoksua katsellessa ei vielä yksikään ole kysynyt, kannattiko!
Oulujoen vapauttaminen on mielen vapauttamista vastaanottamaan tervehdyttävää viestiä luonnosta. Vielä tänään ovat monet mielet jähmeitä kuin betonin taakse padottu virta ja vastaanottavaisia kuin jääkylmä vesi. Asenteet näkyvät yhä rantojen risukoissa ja näkyvät niin kauan, kun toiminnanohjaajana toimii unohdetun historiamme epäisänmaallinen oppi. Kätketty maisema kertoo karua kertomaa isiemme kätkemistä hylätyksi tulemisen tunteista. Surutyö on ollut suunnaton, kivut kertomattomat. Meidän sukupolven on kohdattava vanhempiemme voittamattomat vaikeudet ja palautettava kotiseutujemme kadotettu kunnia. Oulujoen vapaus vaatii vesurein ja viikattein varustettua vapaaehtoisten joukkoa lammaskatraineen.
Kenelle minä tässä oikeastaan puhun ja puhunko vain turhaan, puhunko jo menetetylle sukupolvelle vai puhunko risurinteiden seasta nousevalle niittojoukolle? Minä päätän nyt sanomalla, että olen päättänyt, viimeistään ensi kesänä on sinun vuorosi päättää.
Kunnia, kunnia!
Heikki Pesämaa