Oulujoen reitti ry

Tilaa

Vaiettu joki -kirja 

Lue lisää kirjasta kuvaa klikkaamalla

Taidehuutokaupan kaikkien teosten kuvat ja kuvia myydyistä teoksista jokien varsilla pääset katsomaan täältä

SUUREN KEMIJOEN VIIMEISET VAPAAT VIRTA-ALUEET NÄYTTÄVÄT SITTENKIN SÄÄSTYVÄN

26.2.2024 

Vapaata Kemijoen virtaa Tervakarissa Sierilän vaikutusalueella. Edessä Päivi Pussilan Pohjavirta -taidelohi.

 

Vuosien ajan on jokiväki taistellut keskisen Kemijoen, Rovaniemen yläpuolisten vapaiden virtojen puolesta. Kummituksena on ollut Sierilän voimala-suunnitelma, kummajainen, joka olisi tuhonnut pitkän jakson korvaamatonta jokiluontoa. Tulevien vaelluskalapolvien kutusijat olisivat hukkuneet. Voimalasuunnitelma olisi ollut vielä osin bluffia. Leijonenosa tehosta olisi otettu yläpuolisen Vanttauskosken voimalan alavettä nostamalla, joten tämä voimala olisi menettänyt huomattavasti tehoaan.

 

Sieriniemen siunaus -soutu on järjestetty monena vuotena suojelemaan tuota Rovaniemen yläpuolista virtavesi- ja koskialuetta, Tervakaria, Leirikaria ja muita hyvällä virtauksella melkoisia aallokko- ja kuohuvirtoja. Lapin luonnon suojelupiiri ja sen Rovaniemen yhdistys ovat olleet kärjessä suojeluliikkeessä.

 

Myös v. 2021 pohjoisen taiteilijat osallistuivat omilla lohiteoksillaan, valokuvillaan ja maalauksillaan kamppailuun vapaiden virtojen ja vaelluskalojen puolesta Sierilan rakentamista vastaan. Kampanja tuotti kauniin sadon ja myös rahaa suojeluun.

 

Lopulta aikamoiseksi yllätykseksi jokin aika sitten Kemijoki OY toimitusjohtajansa suulla kertoi, että yhtiö on luopunut Sierilän voimala-suunnitelasta – liian kalliina. Siihen kiirehtivät jo muutamat etenkin kokoomuksen kansanedustajat vaatimaa valtiolta muhkeaa rahoitusta Sierilän voimalalle. Syntyi epäily, onko tässä kuitenkin jokin juoni. Nyt kuitenkin myös Fortumin toimitusjohtaja sanoi selkeästi, ettei Sierilän voimala ole yhtiön tavoitteissa. Fortum omistaa puolet Kemijoki OY:sta.

 

Näin hienojen, vapaiden virtojen, jotka pujottelevat huikeankorkeiden, upeiden, hiekkatörmien uomassa, voi kyllä uskoa jo säästyvän tuleville polville. Asia ratkeaa lopullisesti toukokuussa, jolloin rakennuslupa raukeaa, ellei toimenpiteitä olla aloitettu. Silloin voi viimein vapaasti juhlia!

Jaa